Iedereen heeft recht op privacy en vooral bij boodschappen van ‘gevoelige’ aard neem je wellicht liever het zekere voor het onzekere. De beste manier is je boodschap stevig versleutelen en dat is precies de bedoeling van – de naam laat er overigens weinig twijfel over bestaan – Paranoia Text Encryption.
Op slot
Paranoia Text Encryption bestaat in verschillende edities. Naast een geheel online versie (https://pteo.paranoiaworks.mobi) zijn er ook downloadbare edities: specifiek voor Windows maar ook in de vorm van een multiplatform RAR-bestand (Java). Er is zelfs een mobiele versie voor iOS.
Het programmavenster (van de Windows-editie) bestaat uit twee panelen. In het bovenste paneel vul je de gewenste tekstboodschap in. Vervolgens tik je een stevig wachtwoord in en kies je uit een van de zes beschikbare encryptie-algoritmes waarmee je je boodschap wil encrypteren: AES, RC6, Serpent, Twofish, GOST21847 (telkens 256 bit) of de standaardkeuze Blowfish (448 bit).
Zender en ontvanger
Zodra je de Encrypt-knop indrukt verschijnt de versleutelde tekstvorm dan in het onderste paneel. Deze tekst hoef je maar op een of andere manier naar de bedoelde ontvanger te krijgen. Wanneer die ook Paranoia Text Encryption gebruikt hoeft hij die tekst maar in het onderste paneel in te vullen, het juiste algoritme en wachtwoord in te vullen en via de knop Decrypt krijgt hij of zij je originele boodschap te zien.
Overigens dubbelt Paranoia Text Encryption ook als steganografische tool. Het is namelijk mogelijk een carrier-bestand (afbeelding in jpg, png of bmp) te kiezen, waarna de tool je boodschap onmerkbaar in deze afbeelding zal verstoppen. Om de boodschap uit het plaatje te lichten volstaat het het afbeeldingsbestand op te roepen in het programma. Na het invullen van het juiste wachtwoord verschijnt dan de onversleutelde boodschap.