slot bestand

Je hebt het vast ook al meegemaakt. Je wil een bestand verwijderen, kopiëren of verplaatsen maar om een of andere reden lukt dat niet. Wellicht wordt het bestand op dit moment door een ander proces gebruikt (gelockt) of je beschikt niet over voldoende machtigingen. DeadLock weet wel raad met zulke weerbarstige bestanden.

Ontsluiten

Gezien de armslag die DeadLock nodig heeft om zijn ding te kunnen doen, start je de tool wel best op als administrator. Vervolgens is het maar een kwestie van het gewenste bestand of map te openen.. Zodra dat is gebeurd lees je meteen of af het bestand effectief ‘locked’ is. In dat geval kan je vanuit het contextmenu van dat item de optie ‘unlock’ kiezen. Het gevolg is dat DeadLock alle processen die dat bestand ‘bezet houden’ afsluit. Let er wel voor op dat je hierdoor geen belangrijke processen stopzet! In het detailvenster onderaan lees je wel af om welke processen het gaat. Je kan van hieruit ook selectief processen stopzetten door die te selecteren en de Delete-toets in te drukken.

Lukt het toch niet op die manier dan heb je wellicht te weinig machtigingen op dat bestand of die map. In dat geval zet je eerst het ‘ownership’ (eigenaarschap) op True en probeer je het nogmaals.
Een locked bestand verplaatsen, kopiëren of verwijderen is eveneens mogelijk vanuit DeadLock.

DeadLock is een tooltje dat je niet vaak nodig zal hebben, maar voor echt nukkige bestanden kan het wel goed van pas komen. Een occasionele crash van de tool blijkt echter niet helemaal uit te sluiten.