[download_file]Het is niet altijd even gemakkelijk om je weg te vinden in het instellingen-scherm van Windows 10. Af en toe moet je behoorlijk diep graven om op de juiste plek te belanden, en dan is het soms niet altijd mogelijk om een verandering door te voeren. Ultimate Windows Tweaker 4 veegt dat mierennest van tafel. De interface bestaat uit acht duidelijke menu’s, soms nog met een paar tabs, waarmee je diepgaande aanpassingen aan het besturingssysteem kan uitvoeren. Dat gaat van het blokkeren van je vergrendelscherm tot het voorkomen dat het OS bepaalde data van jou naar Microsoft verstuurt. Voldoende kennis van het Engels is wel nodig om uit de voeten te kunnen met de diverse tweaks.

Uitpakken

Ultimate Windows Tweaker 4 vereist geen installatie. Binnen de UWT4-map die wordt aangemaakt tijdens het downloaden, klik je op Ultimate Windows Tweaker 4.1.1 en selecteer je alles uitpakken. Is het bestand uitgepakt, dan kan je opnieuw op Ultimate Windows Tweaker 4.1.1 klikken. Nu opent het programma echt, en het laat je meteen weten dat het een herstelpunt voor je heeft aangemaakt. De tweaks van de software kunnen zeer ingrijpend zijn voor het systeem. Daarom is het aangeraden om je enthousiasme te doseren en niet al te veel aanpassingen in een keer door te voeren. Hieronder overlopen we stap voor stap wat je in de diverse vensters van de tool kan doen. Alleen het Internet Explorer-menu slaan we over, aangezien het programma ondertussen al een opvolger heeft met Microsoft Edge.

UWT1

Prestaties

In het User accounts-menu kan je voornamelijk de omstandigheden voor het opstarten en afsluiten van je pc veranderen. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een tekstje te schrijven dat kan getoond worden bij het aanmeldingsscherm. Via display last logon information on logon screen kan je bij het aanmeldingsscherm tonen wanneer de pc voor het laatst gebruikt is. Wil je een instelling toepassen op het systeem, dan vink je deze aan als dat nodig is, en klik je op apply.

Onder Performance vindt je opties terug die te maken hebben met de processen die je computer uitvoert. De schuifbalken bovenaan laten je de tijdspanne aanpassen die Windows aanneemt bij het sluiten van openstaande applicaties wanneer je je pc uitschakelt, of wanneer programma’s niet reageren. Windows zal automatisch en meteen vastgelopen software afsluiten als je Auto-End Non Responsive Programs aanvinkt. Verder heb je de mogelijkheid om diverse Windows-processen af te blokken in ruil voor een snelheidswinst. Weet je niet zeker wat een bepaald onderdeel doet, zweef dan met je cursor over het woord. Onderaan het venster verschijnt een korte uitleg.

Privacy

Wil je je pc beknoppen in de stroom aan data die het verstuurt, open dan de tab Privacy in het venster Security & Privacy. De uitvoer aan informatie volledig stoppen zal niet gaan, dat geeft Ultimate Windows Tweakers 4 onderaan het scherm aan, maar je kan al heel wat data-stofzuigers afzetten. Belangrijke opties zijn Disable telemetry, disable application telemetry, Disable and reset Advertising ID en disable cortana. Disable wifi sense zorgt ervoor dat je pc nooit zomaar met een publiek netwerk zal verbinden.

Een uitgebreid luik van Ultimate Windows Tweaker 4 is het customisation-venster, dat vijf tabs herbergt. Onder taskbar vind je tweaks voor het systeemvak en de startbalk. Met de schuifbalken onderaan kan je de grootte aanpassen van software-icoontjes die aan de balk zijn vastgemaakt. File Explorer bevat instellingen voor Windows Verkenner. Hier kan je bijvoorbeeld de Snap-feature uitschakelen (Disable AeroSnap Feature) of ervoor zorgen dat het systeem automatisch folders opnieuw opent na het opstarten (Restore last opened folders at Startup). Onder Universal UI kan je het vergrendelscherm verwijderen (Disable lock screen) of ervoor zorgen dat de SmartScreen-filter nieuwe apps uit de Windows Store controleert op malware (Turn on SmartScreen filter for Windows store apps). Onder Window 10 zal je vooral willen kijken naar de diverse opties om je pc af te sluiten, en via this pc kan je allerlei mappen bijvoegen onder deze computer in Windows Verkenner.

UWT4

Beveiliging

De instellingen voor security in Ultimate Windows Tweaker 4 zijn erop gericht om processen te blokkeren of hun toegang tot bepaalde data te beperken. Dat gaat heel ver, met een optie als Disable the ability to shutdown, waarmee je verhindert dat je pc kan afsluiten. Je kan ook mogelijkheden als sneltoetsen (disable winkey shortcuts), taakbeheer (disable task manager) of de registry editor (disable registry editor) afsluiten voor gebruikers. Wil je absoluut niet dat er data verstuurd wordt vanaf je computer, dan kan je kiezen voor disable internet communication.

Het contextmenu is het venster dat verschijnt als je ergens met je rechtermuisknop op klikt. Via de tab Universal apps bij Context menu voeg je snelkoppelingen toe naar standaard Windows-apps, en ook de desktop context menu-tab laat je allerlei dingen bijvoegen aan het venster. Desktop Context menu 2 bevat enkele specifieke acties – je kan bijvoorbeeld de knop full scan in het venster schuiven waardoor je Windows Defender meteen in beweging zet. Ook een kortere weg naar de inhoud van een bepaalde drive kan je via de tab in het contextmenu plaatsen.

Onder additional vind je tweaks die niet meteen in een bepaald schuifje passen en de instellingen van Ultimate Windows Tweaker 4 zelf. Daar hoort bijvoorbeeld de snelheid bij van het blinken van je cursor als je een tekst aan het typen bent. Je krijgt hier ook nog heel wat netwerkopties voorgeschoteld, zoals de mogelijkheid om je computer te laten stoppen met het zoeken naar gedeelde mappen wanneer je een internetverbinding opzet met een bepaald netwerk (prevent network auto-discovery), of die je de processor van je wifi-adapter (als die aanwezig is) laat inzetten om de prestaties van je pc te verbeteren (enable the network adapater onboard processor).