[download_file]In Windows 10 en 8.1 kan je met de klik van je muis ISO-bestanden ‘mounten’. Bij oudere versies van het besturingssysteem is dit jammer genoeg niet het geval. Indien je meer wilt doen dan ISO-bestanden branden, dien je bij Windows 8 en ouder gebruik te maken van een third partytool. Daemon Tools Lite is hiervoor uitermate geschikt.

Wanneer je op de executabel van Daemon Tools dubbelklikt om het installatieproces te starten, dien je in het eerste venster voor Free license with ads te kiezen en op Install te klikken. Als taal kan je jammer genoeg niet voor Nederlands kiezen. Selecteer daarom een andere taal en klik op Next. Kies in het volgende venster voor Free License en deselecteer de optie Allow DAEMON Tools Lite to send anonymous usage statistics om je privacy te waarborgen. Druk uiteindelijk op Install en Finish om de installatie af te ronden.

Scannen en mounten

De eerste maal dat je Daemon Tools opstart, zal een tutorial worden getoond. Je kan deze stap voor stap doorlopen, of overslaan door op Skip tutorial te klikken. Hierna kom je op de Scan This PC-pagina uit, waar je je computer kan doorzoeken naar compatibele bestanden. Kies bovenaan het venster de bron, selecteer de gewenste Image types en klik op Scan. Gevonden bestanden zullen onder Images worden verzameld. Je kan opnieuw een scan starten door rechts bovenaan op het vergrootglas te klikken.

Eenmaal je een lijstje hebt met compatibele bestanden kan je een file mounten. Klik hiervoor op het desbetreffende bestand en kies links voor Mount. Er zal automatisch een virtuele cd-drive worden aangemaakt. Je kan het ISO-bestand openen door er in Daemon Tools Lite op te dubbelklikken, of door via Windows Verkenner naar de desbetreffende drive te navigeren. Om het bestand weer te uit te werpen, dien je met je rechtermuisknop op de file te klikken en voor Unmount te kiezen.

Image maken

Een laatste functie die je gratis kan gebruiken, heet Grab a Disc. Met deze feature kan je een image maken van een fysieke of virtuele cd. Klik aan de linkerkant op New Image en kies voor Grab a Disc. Selecteer onder Device de locatie van de cd en kies de plaats waar je het bestand wilt opslaan (Save as). Je hebt de mogelijkheid om een MDX-, MDS-, of ISO-bestand aan te maken. Als laatste kan je de file beschermen met een wachtwoord en het bestand comprimeren.