[download_file]Zelfs in een bescheiden thuisnetwerkje loopt er wel eens iets spaak en dan is het vaak een heel gedoe om de schuldige te vinden en je netwerkverkeer weer netjes op de sporen te krijgen. Alle hulp is dan welkom, ook die van Win Network Tools: een verzameling uiteenlopende netwerkhulpjes die je bij het troubleshooten goed van pas kunnen komen.

Win Network Tools, dat overigens ook in een portable versie beschikbaar is (en dus handig kan zijn voor troubleshooting buiten je vaste stek), komt zowel in een 32-bits als in een 64-bits variant. Kwestie van het juiste exe-bestand op te starten, dus.

Verzameling tools

Dat het om een hele collectie kleinere tooltjes gaat wordt al meteen duidelijk wanneer je het programma opstart. Dat bestaat namelijk uit een venster met 24 knoppen, waarbij elk knop de naam van een andere tool draagt.

De meeste tools (of knoppen) blijken weinig meer te zijn dan een of ander opdrachtregelcommando, met de bijhorende parameters. Zo’n knop indrukken volstaat om meteen een venster van de opdrachtprompt te openen en daarin het resultaat van het doorgegeven commando te zien verschijnen.

De namen van de knoppen geven je alvast een indruk om welk soort commando’s het gaat: Release IP, Speed Test, Flush DNS Cache, Renew IP, Nslookup Test, View DNS Cache, Reset Winsock, Reset TCP/IP Stack, Ping Test, Traceroute Test, TCP Parameters, Get MAC Address, enz.

Verder zitten er ook nog een aantal knoppen tussen die doorverwijzen naar modules uit de GUI-interface van Windows, waaronder Network Connections en Windows Firewall.

Met Win Network Tools voeg je voor het troubleshooten van netwerkproblemen dus geen extra mogelijkheden toe aan je systeem (alle tools zijn al ergens beschikbaar vanuit Windows), maar misschien wel aan je eigen kennen en kunnen.