Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Het is voortdurend uit je doppen kijken wanneer je het net opgaat. Een drive-by download kan al volstaan om via een veiligheidslek je systeem te compromitteren, of je installeert dat leuke stukje freeware en merkt dat ongewenste stukje adware of die toolbar niet op. ZHPCleaner analyseert de meest kwetsbare plekken van je systeem en laat je tevens toe gedetecteerde malware te elimineren.

ZHPCleaner bedienen is de eenvoud zelve. Je klikt de knop Scanner aan, leunt achterover en je volgt met argusogen het tellertje naast het ‘bug-icoontje’. In een uitzonderlijk geval vraagt ZHPCleaner echter al tijdens de scanronde om je feedback, bijvoorbeeld met de vraag of je deze of gene (gedetecteerde) proxy-server wel bewust zelf hebt geïnstalleerd.

Analyse

Tijdens de scan kan je min of meer ook volgen welk systeemgebied ZHPCleaner aan het analyseren is, zoals Explorer (Downloads), Explorer (Temp), Explorer (Local Storage),  Explorer (AppData\Local\Temp), Register, Firewall Rules, enz. Op het einde van de rit duikt dan een pop-upvenster op met het aantal ‘objecten’ dat de tool als malafide beschouwt. Op een – wat minder proper – testsysteem waren dat bijvoorbeeld 16 objecten (die zich – gezien het tellertje bij het bug-icoontje – blijkbaar in 397 bestanden, registersleutels enz. hadden gemanifesteerd), met namen als PUP.Optional.OmigaPlus en Superfluous.Softonic. Wil je meer feedback over zo’n object dan hoef je het maar met de rechtermuisknop aan te klikken.

Een druk op de knop Rapporteer toont je een rapport in de vorm van een txt-bestand, dat uit diverse rubrieken bestaat, zoals Hosts file, Explorer, Register, Scheduled automatic tasks, enz. In elke rubriek lees je af of er malafide elementen zijn gevonden, en zo ja, welke.

Tot slot is er nog de knop Repareer. Ook die lijst in diverse tabbladen de verdachte elementen op die het programma tijdens de analyse heeft gedetecteerd. Door het vinkje weg te halen naast zo’n item geef je te kennen dat ZHPCleaner dat item met rust moet laten. Alle aangevinkte items worden echter verwijderd zodra je de knop Repareer aanklikt. En dat blijkt wel goed te werken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.