comodo backup

[download_file]

De integratie van back-up opties in Windows is altijd een beetje wispelturig geweest. In Windows 7 had je degelijke mogelijkheden, opvolger Windows 8 maakte er dan weer een boeltje van. Ook op Microsofts laatste nieuwe besturingssysteem is de situatie nog niet ideaal. Het loont om zelf het heft in handen te nemen en je eigen noodplan op te zetten. Comodo Backup biedt je gratis de mogelijkheid om op regelmatige tijdstippen je systeem te kopiëren. Enige voorwaarde is dat je verschillende drives op je pc ter beschikking hebt.

Reserve bij de hand

Je kan Comodo Backup kosteloos downloaden. Op de website staat te lezen dat de software tot Windows 7 ondersteund is, maar ook op Windows 8 of 10 valt Comodo Backup zonder problemen te draaien. Comodo biedt je tijdens de installatie de optie om je bestanden in z’n cloud te bewaren en geeft je hier 10 GB aan vrije ruimte. Als je je wilt beperken tot herstelpunten op je pc heb je de cloud niet nodig, dus vink je install cloud beter uit. Open na afloop van het proces Comodo Backup en je krijgt meteen te zien of er al een systeemkopie aanwezig is op je computer.

Om een volledige back-up van je OS te maken, zijn er een paar dingen die je in orde moet brengen. Allereerst moet je je pc opnieuw opstarten om de installatie van Comodo Backup te finaliseren. Het is ook noodzakelijk dat je het programma opent als administrator. Dit kan je doen door met je rechtermuisknop op de snelkoppeling te klikken en op als administrator uitvoeren te klikken (je account moet natuurlijk administratorrechten hebben).

Tot slot moet je in Comodo naar de settings gaan, die je in de rechterbovenhoek van het venster vindt, en de optie scan all files on this computer for back-up purposes aanvinken. Je kan hier ook aanpassen in welke map je kopieën worden bewaard. Dit is belangrijk, want een volledige scan zal niet werken als je een locatie op de C-schijf aanwijst. Hetzelfde geldt als je enkele specifieke mappen wilt veiligstellen, waarvoor je naar de tab Backup kan navigeren om een proces op maat uit te werken. Eens alles afgehandeld, klik je in de Home tab op System Backup om een kopie te creëren.