security

[download_file]

Datadiefstallen zijn tegenwoordig schering en inslag, dus is het cruciaal dat je gevoelige bestanden voldoende beschermd. Een goede manier om dat te doen, is door ze te versleutelen. Met EncryptOnClick kost dat niet eens veel moeite.

EncryptOnClick is gratis encryptiesoftware die je terugvindt op www.2brightsparks/onclick/, waarmee je in enkele klikken een bestand of verzameling bestanden in een map kan versleutelen of weer ontsleutelen. De interface stelt weinig voor: met de twee knoppen File en Folder in de linkerkolom kan je kiezen om een bestand of een map te encrypteren, in de rechterkolom heb je twee gelijkaardige knoppen om te decrypteren. EncryptOnClick encrypteert niet alleen je bestanden, het comprimeert ze ook, waardoor ze minder ruimte innemen op je harde schijf. De geëncrypteerde bestanden kunnen ook met externe software, zoals bijvoorbeeld WinRAR of WinZip9, worden gedecrypteerd (en uitgepakt). EncryptOnClick kan bovendien vanaf een usb-stick worden gebruikt, zodat je het tooltje altijd bij de hand hebt.

Wanneer je een bestand encrypteert, moet je een password opgeven. Dat is de encryptiesleutel waarmee je het bestand achteraf weer kan ontcijferen. Je krijgt bij het instellen van het password de optie om de bestandsnaam te verbergen door deze mee te versleutelen via encrypt filenames. Het is belangrijk dat je dat wachtwoord goed onthoudt, aangezien het nergens wordt bewaard door EncryptOnClick. Ben je het vergeten, dan is er geen manier om weer toegang te krijgen tot het bestand. Je hoeft niet per se het tooltje te openen om een bestand via de decrypt-knoppen weer te ontsleutelen, zolang EncryptOnClick op je pc staat, is dubbelklikken op het bestand in kwestie voldoende.