Wanneer Windows opstart zijn er altijd wel een reeks applicaties die automatisch mee in het geheugen worden geladen. Naast deze toepassingen zijn er ook altijd een paar tientallen services actief op de achtergrond. Veel ervan worden automatisch geïnstalleerd bij een (standaard) installatie van Windows, maar ook heel wat programma’s installeren een of meer eigen services. My Windows Service Panel geeft je een snel overzicht van de services die je het meest in het oog wil houden en laat je tevens toe die snel in- of uit te schakelen.

Via de module services.msc krijg je een detailoverzicht van alle geïnstalleerde services en kom je allerlei bijkomende informatie te weten, zoals een korte beschrijving, de status, het opstarttype, het pad naar het uitvoerbare bestand, enz. Ben je echter vooral geïnteresseerd in de status van een aantal specifieke services en wil je die regelmatig en snel kunnen aanpassen, dan is My Windows Service Panel zeker een ‘time saver’.

Wanneer je het programma (de eerste keer) opstart, lijst die alle geïnstalleerde services in alfabetische volgorde op. Naast de naam van de service verneem je ook de huidige status (Stopped of Running) en het opstarttype (Manual, Auto of Disabled).  Het is nu de bedoeling dat je uit deze lijst alleen de services selecteert die je geregeld wil monitoren of (de)activeren.

Meteen na je bevestiging krijg je dan alleen nog jouw selectie te zien en is het ook mogelijk de services afzonderlijk in- of uit te schakelen. Wil je services uit deze selectie verwijderen of wil je er extra services aan toevoegen dan hoef je maar het tandwielpictogram aan te klikken.

Handig dus voor wie het iets zegt. We zouden het echter wel handig vinden als de tool vanuit het Windows-systeemvak kan opgeroepen worden, zodat we het programmavenster tenminste niet geminimaliseerd hoeven te houden. Ook zinvol lijkt ons de mogelijkheid om services op gezette tijden of na een bepaalde periode automatisch in- of uit te kunnen schakelen. Misschien voor een volgende versie?