[download_file]Franz is een uitstekende oplossing voor fervente gebruikers van verschillende chat-, messenger- en mailtools. Vanuit eenzelfde programma kun je namelijk tal van communicatietools bedienen, wat natuurlijk comfortabeler werkt dan steeds heen en weer te moeten springen.

Franz, beschikbaar voor Windows, Mac en Linux, ondersteunt onder meer WhatsApp, Telegram, Skype, Facebook Messenger, Google Hangouts, Slack, LinkedIn, Outlook.com, Gmail, en nog heel wat andere chat-, messenger- en mailapps. We telden er maar liefst 34 in totaal.

In het hoofdvenster van Franz vind je de pictogrammen van alle ondersteunde diensten terug en het is uiteraard de bedoeling dat je alle gewenste diensten aan dit multi-procollair communicatieprogramma koppelt. Elke toegevoegde service verschijnt dan als een afzonderlijk tabblad in het programmavenster. Deze tabbladen kun je naar een willekeurige plaats verslepen. Zodra je zo’n tabblad opent en initieel de nodige accountgegevens hebt ingevuld kun je aan de slag. Bij elke dienst bepaal je zelf of je de bijhorende notificaties wil zien en of geluiden moeten gedempt worden.

Eigenlijk is Franz een aangepaste browser op basis van Chromium die voor elke dienst de bijhorende webversie toont, weliswaar via een versleutelde verbinding. Franz zelf slaat geen data op en de makers van het programma maken zich sterk dat ze zelf geen communicatie onderscheppen of meelezen.