Challenger, van Duitse origine, komt in feite in twee versies: een die zich op je schijf laat installeren en een die je zonder meer op een verwijderbaar medium (zoals een usb-stick) kan plaatsen zodat je de tool ook onderweg kan gebruiken. Handig is ook dat Challenger geen administratorrechten nodig heeft.
Start je de eerste keer op dan sta je wel voor een verrassing. Blijkbaar werkt Challenger met (wat hier wordt genoemd) ‘kanalen’. Er zijn er acht, van A tot H. Om verder te kunnen met het programma dien je alvast het wachtwoord in te vullen dat bij het B-kanaal hoort. In de freeware-variant van Challenger, die je overigens alleen voor niet-commercieel gebruik mag inzetten, is dat standaard het wachtwoord Berlin; dit wachtwoord kan je naderhand wel aanpassen.
Kanalen
Wat moet je nu precies begrijpen onder deze kanalen? Elk kanaal kun je in feite zien als een vakje waarin je een telkens een verschillende wachtwoordzin kan bewaren. Wanneer je nu een bestand, map of (alle bestanden van) een compleet station selecteert, dan zal Challenge je vragen met welk kanaal je die data wil versleutelen. Zo kun je bijvoorbeeld kanaal A kiezen om data voor eigen gebruik te encrypteren en kanaal F voor data die je met anderen wil delen. Wie de wachtwoordzinnen van kanalen A en B kent, heeft trouwens toegang tot een paar extra mogelijkheden, die dus niet toegankelijk zijn voor wie de wachtwoordzinnen van kanalen C tot H kent. Wie over het wachtwoord van kanaal A of B beschikt, kan bijvoorbeeld wachtwoordzinnen wijzigen of verwijderen en hij kan ook andere instellingen van Challenger aanpassen. Dit verschil tussen master-phrases (A en B) en de gewone phrases (C tot H) kan met name nuttig zijn wanneer de tool bijvoorbeeld wordt ingezet in een kantooromgeving, waarbij bepaalde werknemers minder machtigingen toebedeeld krijgen.
De data die je wil versleutelen kan je vanuit een verkennervenster selecteren, maar je kan ze gewoon ook naar het programmavenster van Challenger verslepen. Als je dat zo instelt voegt Challenger ook een extra item toe aan het contextmenu van je Verkenner. Bestanden die je geregeld wil versleutelen en ontsleutelen kan je aan een favorietenlijst binnen Challenger toevoegen.
Let wel, standaard is het zo dat Challenger de originele bestanden meteen verwijdert zodra die daar een versleutelde versie van heeft gecreëerd. Deze instelling is echter aanpasbaar. De gratis versie gebruikt een 128-bit versleutelingsalgoritme. In de betaalde variant wordt dat 256-bit.