Lines of digital data code with a wireless symbol

[download_file]Of je nu wil weten welke draadloze netwerken je buren zoal in de lucht houden, of je zoekt naar een optimale locatie voor je draadloze router of toegangspunt, of je bent een krakkemikkige connectie aan het troubleshooten: in al deze gevallen kan een draadloze netwerkanalyzer als Acrylic WiFi je goed van pas komen.

Zodra je Acrylic WiFi hebt opgestart, krijg je een overzicht van alle gedetecteerde draadloze netwerken. Je krijgt hierbij heel wat feedback: SSID, MAC-adres van de router, RSSI (Received Signal Strength Indicator – een aanduiding van de radiosignaalsterkte), het gebruikte kanaal, het wifi-protocol (802.11b, g, n, …) de maximale snelheid van je netwerk, de gebruikte encryptiemethode (WEP, WPA, WPA2), de beschikbaarheid van WPS, de fabrikant van de router, het netwerktype (ad hoc of infrastructure) en het tijdstip dat de tool het netwerksignaal voor de eerste en de laatste keer oppikte.

Een ‘advanced mode’ splitst deze netwerken bovendien op in twee afzonderlijke grafieken, een voor de 2.4 GHz- en een voor de 5GHz-kanalen. Deze weergave toont je ook beter waar precies eventuele kanaaloverlappingen tussen verschillende netwerken voorkomen (met mogelijke storingen tot gevolg).

Wanneer je een van de gedetecteerde netwerk selecteert, krijg je ook nog wat visuele feedback in de vorm van een sterrenwaardering, maar veel meer dan wat eye candy houdt deze feedback niet echt in: je leest namelijk alles nauwkeuriger af via de tabeldata. Hoogstens zal dit sterrengefonkel een prille beginner weten te plezieren.

Wel zijn er nog extra functies beschikbaar, zoals een monitor modus, WireShark-integratie, Airpcap-ondersteuning, een uitgebreider rapportering, enz, maar jammer genoeg zijn deze extra’s voorbehouden aan de betaalde versie. De makers van Acrylic WiFi noemen hun scanner dan wel de meest geavanceerde, dat zal dan hooguit voor de commerciële variant zijn.