De beste manier om dataverlies tegen te gaan is en blijft het maken van regelmatige back-ups. Geen aangename klus, maar Iperius Backup gaat alvast voor een set-and-forget aanpak. Eenmaal alles naar wens ingesteld, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar.

Iperius Backup is in verschillende versies beschikbaar, waarbij de Desktop-variant gratis kan worden gebruikt. Zodra je het programma opstart, verschijnt een venster met een zeer verzorgde, Nederlandstalige interface, waarin je niet naast  de optie Nieuwe back-up aanmaken kunt kijken. Dat blijkt de toegang te zijn tot een wizard die je in zeven stappen – lees: in zeven opeenvolgende tabbladen – door je (eerste?) back-uptaak zal gidsen.

Gratis versie

Het zal je weinig verbazen dat je in de eerste stap moet aangeven wat je precies wenst te back-uppen. In de gratis versie is dat wel beperkt tot afzonderlijke mappen en bestanden. In de betaalde varianten komen daar onder meer complete stations (voor images) bij, maar bijvoorbeeld ook Hyper-V-, SQL- en Oracle-servers. In de volgende stap geef je dan de bestemmingslocatie op. Die is in de gratis versie beperkt tot een lokale schijf. Een ingebouwde taakplanner zorgt er verder voor dat je de back-ups heel nauwgezet kunt inplannen. Als je dat verkiest brengt Iperius Backup de geback-upte bestanden automatisch in een zip-archief onder. Je bepaalt ook zelf of verborgen (systeem)bestanden mee in de back-up moeten en of de pc na de back-up automatisch moet worden afgesloten.

[download_file]Handig is in elk geval ook dat je jezelf na de back-up een e-mailnotificatie kunt laten toesturen, waarbij je zelf instelt of dat altijd moet gebeuren dan wel alleen als de back-up om een of andere reden niet succesvol is. Het is ook mogelijk voor en/of de back-up een of meer andere programma’ of batchbestanden te laten uitvoeren.

Herstelmodule

Een back-uptool zou die naam niet waardig zijn als er ook niet in een herstelmodule is voorzien. Iperius Backup ontgoochelt ook op dit vlak niet. Daar bestaan zelfs verschillende mogelijkheden voor, zoals back-up vanuit een zip-archief, vanuit een cloud back-up of via een FTP-server. Echter, gezien je in de gratis versie geen back-up naar de cloud of een FTP-server kunt gelasten, zijn deze laatste opties natuurlijk niet zo zinvol.

Iperius Backup is een overzichtelijke, flexibele en betrouwbare back-uptool. Alleen jammer dat er in de gratis versie flink wat mogelijkheden zijn uitgeschakeld.