afstandsbediening


Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


[download_file]

Wie ‘pc op afstand bedienen’ hoort, denkt bijna automatisch aan het erg populaire TeamViewer. Er zijn echter nog andere tools die afstandscontrole toelaten – ook wanneer er niemand op de doel-pc is aangemeld – en die zich minstens even makkelijk laten bedienen. Iperius Remote is daar een van.

Computer-ID

Een voordeel is alvast dat Iperius Remote niet eens een installatie nodig heeft. Downloaden en starten dus maar. In het programmavenster verschijnt meteen een 9-cijferig ID. Zodra je dan op de knop Allow Connections drukt, verschijnt een pseudo-toevallig gegenereerd 4-cijferig wachtwoord – tenzij je zelf een vast wachtwoord hebt voorzien.

Het volstaat nu aan de andere kant eveneens Iperius Remote op te starten en hetzelfde ID in te voeren en het bijhorende wachtwoord in te vullen om je pc te kunnen overnemen. Overigens kun je de rollen ook makkelijk omdraaien: het volstaat dan op de eerste pc het ID en het wachtwoord van de andere computer in te voeren.

Zonder aanmelden

In het bovenstaande scenario gaan we er wel van uit dat er iemand is aangemeld op de pc. Je kunt Iperius Remote echter ook zo instellen dat die als een Windows-service actief blijft. In dat geval volstaat het dat de pc is opgestart en over een internetverbinding beschikt. Deze modus vereist wel dat je zelf een vast wachtwoord instelt. Aan ‘clientzijde’ bepaal je de gewenste kleurdiepte (in het besef dat de maximale kleurdiepte iets meer data vergt en dus voor een iets tragere transfer kan zorgen), of je al dan niet full screen wil werken en of je desgevallend één of meerdere monitors van de doel-pc wil kunnen bekijken.

Handig is nog dat beide gebruikers met elkaar kunnen communiceren door middel van een ingebouwde chatmodule. Ook het uitwisselen van bestanden is mogelijk. Iperius Remote houdt ook netjes een overzicht bij van de computers waarmee je je eerder hebt verbonden: opnieuw verbinden is dan in principe maar een muisklik verwijderd.

Kortom, Iperius Remote is – ook voor beginners – een uitstekende tool voor het overnemen van een andere pc via het netwerk of het internet, zelfs wanneer er aan de andere kant niemand aanwezig is.