[download_file]Heel wat problemen met Windows zijn te voorkomen door alle hardware regelmatig van up-to-date drivers te voorzien. Geen aangename of eenvoudige klus, want vaak vergt het heel wat speurwerk om alle recente drivers te vinden. SnailDriver maakt deze klus heel wat eenvoudiger.

SnailDriver werkt op Windows 7 en hoger, zowel 32- als 64-bits. Het werkingsprincipe van SnailDriver is zeer eenvoudig. Je laat je systeem scannen, na enkele seconden heeft de tool de geïnstalleerde drivers geanalyseerd en aan een online database van – naar eigen zeggen – meer dan 300.000 drivers getoetst. Het resultaat is een oplijsting van stuurprogramma’s die volgens het programma niet helemaal up-to-date zijn.  Je verneemt om welke drivers het gaat en wat de reeds geïnstalleerde en tevens de up-to-date driverversies zijn.

 

snaildriver

 

Met een druk op de knop ‘Update’ haalt SnailDriver alle driverupdates op en begint die meteen ook te installeren. In tegenstelling tot wat de naam van het programma suggereert (snail…) gebeurt dit hele proces bovendien behoorlijk snel. Het programma is wel zo verstandig om automatisch eerst een systeemherstelpunt te maken zodat je nog altijd op je stappen kan terugkeren mocht er onverhoopt iets fout lopen. Overigens is het ook wel mogelijk zelf aan te duiden welke van de opgelijste drivers je (niet) mee wil updaten.

Letterlijk twee muisklikken kunnen dus volstaan om verouderde drivers op te sporen, te downloaden en te installeren. Veel makkelijker dan dit kom het niet. Je hoeft echter ook nauwelijks instellingsopties te verwachten. Wel is het mogelijk de tool automatisch mee met Windows op te laten starten en automatisch een scan te starten zodra de tool is opgestart (voor wie dat zinvol acht). Verder kun je ook nog aangeven in welke locatie de gedownloade drivers horen terecht te komen.