thee-plantje

Wie graag in de natuur wandelt is waarschijnlijk al wel eens langs een plant, bloem of boom gepasseerd waar hij de naam van zou willen weten. Met een smartphone bij de hand en de app Pl@ntnet hoef je geen encyclopedie mee te sleuren: een foto nemen van de flora in kwestie volstaat.

Academisch project

Pl@ntnet is een app en online gemeenschap gelanceerd als een samenwerking tussen vier Franse universitaire instellingen. Iedereen kan gratis gebruik maken van de app en foto’s insturen ter identificatie. Met het project krijgen de instellingen een beter beeld van het plantenleven in verschillende regio’s en kunnen ze hun databank uitbreiden. Je vindt de app onder de naam Pl@ntnet Plantenidentificatie in de Google Play Store en de Apple App Store.

Wanneer je de app voor de eerste keer lanceert, zal het je vragen om toegang te krijgen tot je locatie. Geef je geen toestemming, controleer dan zeker dat de app op het juiste ‘project’ staat. Ga naar het tabblad Projecten en check of het actieve project dat van je eigen regio is (voor Europa is enkel West-Europa beschikbaar). Een project activeren doe je door er gewoon op te klikken, daarna kleurt het groen. Dit zorgt ervoor dat de app de foto’s die je doorstuurt beter kan beoordelen.

pl@ntnet

Registratie is verplicht om een plant te kunnen laten identificeren door de app. Hiervoor moet je minimum een e-mailadres doorgeven. Neem een foto door op het camera-icoontje onderaan te klikken. Hierna kan je kiezen tussen je camera of de galerij van je smartphone. Met die laatste laadt je al genomen foto’s op naar de app. De eerste keer geeft de app je instructies over hoe je je foto optimaal neemt – het is beter om een foto van dichterbij te maken dan de hele plant te proberen te fotograferen.

Analyse

Eens je je foto neemt moet je nog doorgeven over wat soort plant het gaat (bloem, boom,…)en daarna zal de app deze analyseren. Heb je op het moment zelf geen bereik, dan kan je de foto altijd later nog eens opnieuw indienen via de Galerij-optie. Na analyse zal de app je één of meerdere opties tonen voor de identificatie van de plant. Hier moet je dus zelf een beetje inschatten welke optie de meest aannemelijk is (je krijgt altijd voorbeeldfoto’s te zien), waarna je op Bevestigen klikt. De app stelt dat de foto zal worden gecontroleerd door anderen, dus een fout kan nog rechtgezet worden. Sluit geen van de suggesties aan bij het uiterlijk van je plant, dan kan je dat ook doorgeven met de knop Ik vind het antwoord niet.

Wil je meer informatie over je ontdekte plant, klik dan op het “i”-icoontje bij de wetenschappelijke naam om meteen naar de wikipedia-pagina te gaan, of een opzoeking via Google te doen. Via de Nieuws-tab kan je ook zelf je plantenkennis delen door een naam te plakken op nog niet geïdentifceerde foto’s.