taal

Iedereen met een smartphone heeft het al wel eens meegemaakt: je typt een bericht in en verstuurt het gedachteloos, om even later te ontdekken dat de autocorrectiefunctie een bepaald woord per vergissing heeft aangepast. Dit durft al eens voor te vallen wanneer je maar in één taal converseert, maar de ongevraagde assistentie wordt nog frustrerender wanneer je in verschillende talen berichten opstelt. Om je besturingssysteem rekening te laten houden met meerdere talen, moet je in de instellingen zijn.

Schakel Systeemtaal gebruiken uit en duid meerdere talen aan in de instellingen.

Stap 1 / Android

Welk toetsenbord als standaard geïnstalleerd staat op je Android hangt af van de fabrikant, maar je vindt ook altijd Googles eigen Gboard terug op een Androidtelefoon. Aangezien die laatste universeel aanwezig is, kijk ik naar hoe je autocorrectie bij Gboard aanpakt. Zoek in de Instellingen naar de knop Taal en Invoer, die mogelijks nog onder het menu Geavanceerde instellingen is verstopt. Selecteer Virtueel toetsenbord en Gboard, ga naar Talen. Schakel de optie Systeemtaal gebruiiken uit en klik in de plaats daarvan bij Actieve invoermethoden de talen aan die je gebruikt.

Breid je toetsenbord-verzameling uit met nieuwe talen.

Stap 2 / iOS

Op een iPhone navigeer je via de volgende stappen: Instellingen, Algemeen, Toetsenbord en Toetsenborden. In dit laatste venster staat normaal gezien al het Nederlandse toetsenbord vermeld en het emoji-toetsenbord. Via de knop Voeg toetsenbord toe breid je de opties uit naar andere talen. Autocorrectie zal ongeacht het actieve toetsenbord rekening houden met alle talen die je hebt geïnstalleerd.