smartphones

Op een GSM was het wisselen van toestel nog relatief eenvoudig. Het enige wat je meenam waren de nummers van je contactpersonen. Bij een smartphone zijn de verhuisdozen al wat groter: naast de telefoonnummers zal je ook je foto’s, apps en andere bestanden willen oversluizen naar je nieuwe model. Gelukkig is de cloud er om je een handje te helpen. Keerzijde is dat je je bestanden aan Google of Apple zal moeten toevertrouwen.

Activeer via je Androidtoestel de optie om van je apparaatgegevens een back-up te maken.

 

 

Stap 1 / Back-up

Wat moet je doen als je oude telefoon een Android is? Google biedt je heel wat manieren om je bestanden in de cloud te bewaren. De eerste stap is om een account aan te maken bij de technologiegigant, wat je normaal gezien al gedaan hebt aangezien je anders geen toegang krijgt tot de Play Store. Je kan je Androidtelefoon automatisch apparaatgegevens zoals je wachtwoorden en app-bestanden in back-up laten bewaren op je account. Dit is op te zetten door naar Instellingen te gaan en het menu Backup en fabrieksinstellingen te openen. Hier kan je de optie Back-up maken van mijn gegevens activeren en eventueel ook een extra account toevoegen waar je een back-up van wilt via de knop Back-upaccount. Wil je controleren wat de Google-back-up specifiek bewaart, ga dan naar Instellingen, Accounts en Google. In dit menu heb je een overzicht van alle onderdelen en kan je ook per item bepalen of het gesynchroniseerd mag worden.

Importeer je contactgegevens naar Google.

Stap 2 / Contacten en foto’s

Contacten kan je ook koppelen aan je Google-account zodat ze via de cloud met je meereizen naar hun nieuwe thuis. Staan ze nog op je simkaart of een andere drager? Afhankelijk van het merk van je smartphone kan in de instellingen van de app Contacten een knop vinden om de gegevens meteen samen te voegen met je Google account. Anders moet op knop Importeren klikken en je opgeslagen contacten zo overdragen naar Google. Voor foto’s kan je je wenden tot Googles aparte clouddienst Google Foto’s. Deze heeft bovendien het voordeel dat er geen limiet staat op de opslag die je mag gebruiken.

Met NFC heb je aan een aanraking tussen beide toestellen genoeg om gegevens over te zetten.

Stap 3 / NFC

Je hoeft niet per se een back-up aan te leggen om snel je gegevens te verhuizen tussen Androidtoestellen. Een andere optie die Google je ter beschikking stelt is een datawissel via NFC. Dit veronderstel wel dat zowel je oude als nieuwe telefoon een NFC-erbindingsoptie hebben. Schakel NFC aan en houd je oude telefoon paraat. Tijdens het instellen van je nieuwe telefoon zal je op een gegeven moment de vraag krijgen of je oude gegevens op je telefoon wil binnenhalen. Kies de optie om van een ouder Android-apparaat te kopiëren en Google zal je verder instructies geven: plaats beide telefoons met de achterkant tegen elkaar om de verbinding te leggen. Voordeel van deze methode is dat bijna alle instellingen en bestanden op je telefoon overgedragen zullen worden. Alleen Foto’s en video’s moet je dan zelf nog doen.

Een iCloudreservekopie bevat alles wat je nodig hebt op je volgende iPhone.

Stap 4 / iOS en kruisbestuiving

Op iOS moet je bij iCloud zijn om een back-up te maken van je gegevens. Ga naar Instellingen, [Naam], iCloud en iCloud-reservekopie. Met deze back-up heb je alle noodzakelijke bestanden bij de hand, inclusief contacten en foto’s. Verzeker dat de optie is ingeschakeld en tik vervolgens op Maak nu reservekopie. Wanneer je een nieuwe iPhone instelt zal je bij het onderdeel Apps en gegevens de optie Zet iCloud-reservekopie terug krijgen. Let op dat je het meest recent bestand kiest wanneer je hierop klikt.

Maak je de overstap tussen de twee besturingssystemen? Om van Android naar iOS te gaan biedt Apple in de Play Store de app Move to iOS aan, die ervoor zorgt dat je gegevens meereizen. Voor de stap van iOS naar Android maak je gebruik van Google Drive, waarmee je een back-up van je systeem kan maken. Verdere instructies vind je op www.android.com/intl/nl_nl/switch/.