Voor velen is het gesloten besturingssysteem van Apple-desktops een zegen, voor mij is het als de duivel. Liever zou ik meer mogelijkheden zien om het uiterlijk van Mac naar eigen wens te kneden. Op Windows kan je het kleur van je vensters aanpassen of kiezen voor een klassiek startmenu als de metro-stijl je niet bekoort. Met derdensoftware zoals Rainmeter kan je bovendien je hele bureaublad transformeren in een science-fictionmachine.

Op Mac moet je je beroepen op de eerder beperkte systeemvoorkeuren. Ook al zal je bureaublad er nooit als een virtuele discozaal uitzien, toch kan je diep in de motorkap enkele leuke snufjes vinden. Het loginscherm, bijvoorbeeld, kan je op een drietal manieren aanpassen. We leren je hoe.

Zo ziet het inlogscherm er standaard uit.

Elementen toevoegen of verwijderen

Zonder te knoeien tref je op het loginscherm van Mac één of meerdere cirkelvormige afbeeldingen aan, afhankelijk van het aantal gebruikers die een virtuele sleutel hebben tot je computer. Maar wat als je wil verbergen wie er zoal toegang heeft? Je kan deze weergave vervangen door een klassiek loginformulier waar je een naam en wachtwoord moet invullen. Bovendien is dit een stuk secuurder. Daarnaast kan je bijvoorbeeld de onderste knoppen (sluimer, herstart, zet uit) weghalen.

Open ‘Systeemvoorkeuren’ en ga naar ‘Gebruikers en groepen’.

Selecteer ‘Inlogopties’ en druk op het hangslotje om de instellingen aan te passen.

Hier vind je de stuurhut van je inlogscherm. Hier kan je de nodige visuele transformaties doorvoeren. We kozen ervoor om de onderste knoppen te elimineren ten voordele van schermruimte. Daarnaast opteren we voor een klassiek loginformulier. Als je klaar bent, druk je linksonder op het hangslotje. Als je linksboven op het appeltje drukt, kan je uitloggen en het resultaat aanschouwen.

Toon een gepersonaliseerd bericht

Stel: je bent je laptop op school of kantoor vergeten en je weet dat je collega’s maar al te graag eens in je machine neuzen. Als je wilt laten weten dat het om jouw laptop gaat, kan je een gepersonaliseerd bericht op je inlogscherm weergeven. Bij het openklappen van het apparaat kunnen de boefjes dan jouw contactgegevens aflezen.

Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ en druk daarna op ‘Beveiliging en Privacy’.

Ontgrendel het hangslotje, vink het vakje hokje naast ‘Toon bericht als scherm is vergrendeld’ en klik op ‘Stel vergrendelingsbericht in’. Hier kan je een welkomsttekstje neerpennen.

Sluit het hangslotje en het venster, en log uit om het resultaat te bekijken.

Verander de achtergrond

Op Mac is de achtergrond van het inlogscherm een wazige variant op die van je bureaublad. Dat ziet er best strak uit, maar mocht je toch een andere niet-gedimde foto willen, dan kan je die volgens onderstaande methode aanpassen.

Eerst kies je een mooie afbeelding uit op het internet. Best kies je voor een afbeelding zonder veel details om het venster niet te chaotisch of onleesbaar te maken. Wij kiezen voor een abstracte achtergrond. Let op: zorg dat de afbeelding niet te groot is, of het trucje zal niet werken. Je kan de bestandsgrootte van de afbeelding hier bijvoorbeeld verkleinen.

Open de foto in ‘Voorvertoning’. Druk daarna bovenaan in de menubalk op ‘Archiveer’ en daarna ‘Exporteer’.

Op het volgende venster geef je de afbeelding de naam com.apple.desktop.admin.png. Naast ‘Structuur’ kies je voor ‘PNG’. Bewaar de afbeelding op je bureaublad en bevestig door op ‘Bewaar’ te klikken.

Open de Finder en voer de toetsencombinatie CMD+SHIFT+G in. Plak de volgende code: /library/caches/.

Verwijder het bestand ‘com.apple.desktop.admin.png’ en sleep jouw geëxporteerde afbeelding in de map. Sluit het venster af. Nu is de transformatie van ons loginscherm compleet.