[related_article id=”166790″]Rij je naar een regio waar je de wegen niet zo goed kent, dan haalt bijna elke chauffeur tegenwoordig navigatiesoftware boven om zich te laten leiden tot de bestemming. Gebruik je geen speciaal gps-toestel maar je eigen smartphone, dan moet je rekening houden met het feit dat de apps niet volledig beschikbaar zijn wanneer je geen internetverbinding hebt. Gelukkig zijn er manieren om je route ook offline bij de hand te houden.

Stap 1: Offline gaan

Google Maps geeft je de mogelijkheid om offline kaarten te gebruiken.We kijken naar de standaardnavigatie-apps voor Android en iOS, de twee meest gebruikte mobiele besturingssystemen. Die applicaties zijn respectievelijk Google Maps en Apple Maps. Allereerst een algemene opmerking: de trucs die ik hieronder uit de doeken doe, werken enkel wanneer je je eindbestemming kent en op voorhand met de app aan de slag kan gaan, wanneer je wel wifi ter beschikking hebt. Strand je ergens zonder duidelijk eindpunt en zonder wifi in de buurt, dan kan deze gids je niet helpen. Verder zijn de methodes ook niet ideaal als je er een verre reis mee wilt plannen, omdat je met beperkingen op je downloadlimiet zit. Aangezien Google Maps uitgebreide offline-opties heeft, bespreken we deze als eerste.

Stap 2: Downloaden

Maps2Om zonder wifi gebruik te kunnen maken van Google Maps moet je in de instellingen van de app duiken. Die pagina kan je terugvinden door het hamburgermenu te openen dat zich links in de zoekbalk bovenaan bevindt. Scroll naar beneden in de lijst die je zo opent en je stuit op de knop. Selecteer in de app offline gebieden en klik op het plusteken onderaan om een nieuwe regio toe te voegen. Hier kan je een deel van de kaart downloaden op je telefoon, zodat je deze ook offline kan opvragen. Je komt op de kaart terecht, waar je het gebied dat je wilt binnenhalen kan opzoeken en  afbakenen. Het getoonde venster is te vergroten en te verkleinen, maar je kan niet zo sterk inzoomen als op de gewone kaart.

Stap 3: openen

Maps3Google Maps houdt rekening met het beschikbare geheugen op je telefoon. Is het bestand dat je wilt binnenhalen te groot, dan waarschuwt de app je. Google beperkt daarnaast de download tot 1,5 GB. Wanneer je de kaart een naam hebt gegeven, begint je download. Hoe vind je nu je offline kaart terug? Navigeer binnen de app opnieuw naar het hamburgermenu en ga meteen naar de knop Offline gebieden. Je bestand bevindt zich hier. Denk eraan dat de kaart na 30 dagen weer verdwijnt als je ondertussen geen updates meer uitvoert. Je kan dit automatisch laten gebeuren door de optie offline gebieden automatisch updaten in te schakelen via het instellingen-radertje van het menu.

 

Stap 4: Apple Maps

Apple Maps heeft niet de mogelijkheid om een kaart op te slaan, maar je kan wel gebruik maken van de richtingaanwijzing als je op pad gaat. Stippel je route uit op de app wanneer je internet hebt, en zorg ervoor dat de kaart  en de instructies volledig geladen zijn. Zodra dat gebeurd is, kan je je wifi of mobiel netwerk uitschakelen. Omdat Apple Maps op het ‘cachen’ van data steunt, hoef je geen internetverbinding te hebben. Klik op start en de app begeleidt je naar de bestemming.

Maps4