dropbox

Zit je krap bij kas wat de opslagruimte op je smartphone betreft? Dat betekent niet meteen dat je apps moet gaan verwijderen: je kan een snelle winst behalen door je op de cache te concentreren. Ben je bijvoorbeeld een frequente Dropboxgebruiker, dan kan je snel wat ruimte vrijmaken door diens cache op te ruimen.

De cache dient als snelkoppeling voor je browser.

Stap 1 / cache

Zowat elk app met online functies legt een cache aan. Dit is een speciale opslagfunctie voor tijdelijke bestanden, die aangemaakt wordt om ervoor te zorgen dat programma’s sneller werken. Ik geef een concreet voorbeeld: om ervoor te zorgen dat je snel aan je favoriete websites geraakt, bewaart je browser kopieën van vaak bezochte webpagina’s in diens cache. Wanneer je naar een van deze pagina’s surft, hoeft je browser deze enkel uit de cache te halen en niet meer van het web te downloaden. Omdat de cache grotendeels uit gekopieerde bestanden bestaat, veroorzaakt het verwijderen van dit geheugen ook geen problemen met de werking van apps.

Afhankelijk van hoe regelmatig je Dropbox gebruikt, kan je cache weinig of veel ruimte innemen.

Stap 2 / Dropbox

Op je smartphone bewaart Dropbox bijvoorbeeld je mappen- en bestandenlijst en de bestanden die je veel gebruikt in de cache. Aangezien het deze bestanden niet meer moet downloaden, zorgt dit ervoor dat de app documenten sneller kan laden de volgende keer dat je deze opstart. Gebruik je de app regelmatig, dan kan je cache na een tijdje behoorlijk vol geraken. Bovendien zal niet alle informatie die in de cache is opgeslagen nog even relevant zijn. Een document waar je twee maanden geleden aan gewerkt hebt, hoeft na voltooiing niet meer klaar te zitten op je smartphone. Er geregeld de bezem door halen, is dus niet overbodig.

Klik op het radertje om de instellingen te openen.

Stap 3 / Opruimen

Open de Dropbox-app op je Androidtoestel en klik op het menu linksboven, het symbooltje met de drie strepen. Dat doet een paneel verschijnen, waar je nu rechts op het rader-icoontje moet klikken. Scroll in het volgende venster naar beneden om bij het onderdeel Geavanceerde functies te komen. Je kan hier controleren hoeveel ruimte de cache inneemt en of het dus de moeite is om deze te verwijderen. Klik op Cache wissen om je taak te voltooien. Hou in het achterhoofd dat deze cache zich bij verder gebruik van de app opnieuw zal vullen, waardoor het geen permanente oplossing is.

Zoek naar de knop Cache wissen om geheugen vrij te maken.

Stap 4 / Alles

Dropbox geeft je de optie binnen zijn app om de cache te legen. Niet elke app heeft echter een specifieke wis-knop voor zijn cache, en dat is ook niet nodig. Via de Instellingen van Android heb je toegang tot de opslagdata van al je apps. Die vind je onder het onderdeel Apps. Hier krijg je een overzicht van je apps te zien. Klik je een app aan, dan kom je via Geheugen in het venster terecht waar je de grootte van de cache kan bekijken. Tik de knop Cache wissen aan om deze schoon te maken. Wil je graag alle caches in één keer schoonvegen, dan moet je je wenden tot een app, zoals App Cache cleaner.