VR-bril

Wie eens wil proeven van virtual reality hoeft niet onmiddellijk een dure VR-headset aan te schaffen. Google biedt een kartonnen versie aan die je voor iets meer dan tien euro kan kopen. Zelfs wanneer je geen geld te spenderen hebt, kan je bij Google terecht voor je eerste VR-ervaring. Het bedrijf verspreidt immers instructies over hoe je je eigen bril in elkaar kan steken.

Google cardboard
Op zijn website verzamelt Google VR-brillen die van zijn technologie gebruikmaken.

Stap 1 / VR-bril

Google biedt zijn Cardboard-kennis gratis aan. Hierdoor kan je zelf aan de slag gaan om een bril vanaf nul in elkaar te zetten, maar fabrikanten hebben de kennis eveneens tot zich genomen en bieden eigen varianten van de Google Cardboard aan. Deze brillen hoeven niet eens uit karton te bestaan; kunststoffen brillen hebben hun weg naar de winkel gevonden. Op www.vr.google.com/cardboard/get-cardboard verzamelt Google alle brillen die van zijn technologie gebruikmaken. Let er bij het aanschaffen van een headset op dat je smartphone in het toestel past.

Je smartphone detecteert je bewegingen met behulp van een gyroscoop.

Stap 2 / Gyroscoop

Alvorens je een VR-bril aanschaft, kijk je best na of je toestel Google Cardboard wel ondersteunt. De bijhorende app werkt op Android-toestellen met versie 4.1 en hoger en iOS-toestellen met versie 8.0 of nieuwer. Hoogstwaarschijnlijk voldoet je toestel aan deze voorwaarden, maar om gebruik te kunnen maken van virtual reality heeft je smartphone nog één belangrijk ding nodig: een gyroscoop. Deze sensor wordt standaard toegevoegd aan premiumtoestellen, maar wie een goedkopere smartphone heeft, kijkt best na of zijn toestel een gyroscoop heeft alvorens over te gaan tot de aankoop van een VR-bril.

cardboard app
Nog voordat je de Carboard-app hebt geconfigureerd, kan je al proeven van virtual reality.

Stap 3 / App installeren

Om van je Google Cardboard te genieten, moet je de juiste app installeren. Open de Play Store, zoek naar Cardboard en download de app van Google. Geef Cardboard de nodige rechten wanneer je de app voor het eerst start door op Toestaan te klikken. Nog voordat je de app hebt ingesteld, krijg je een eerste kennismaking met virtual reality. Door je smartphone rond te bewegen, kan je namelijk rondkijken in de achtergrondafbeelding van de app. Klik op het oranje pijltje om de app te configureren. Als eerste moet je de QR-code op je bril scannen, waarna de software je toont hoe je je telefoon in je VR-bril moet plaatsen. Eenmaal je smartphone in zijn houder zit, worden de mogelijkheden van virtual reality uit de doeken worden gedaan.

cardboard app
Door nieuwe apps te downloaden, breidt je de functionaliteit van Google Cardboard uit.

Stap 4 / Content downloaden

Eenmaal je de tutorials hebt doorlopen, kom je op een scherm terecht waar je nog enkele voorbeelden kan bewonderen. Zo kan je een tentoonstelling bekijken en je eigen filmpjes in virtual reality bewonderen. Het wordt echter pas echt leuk wanneer je je eigen content downloadt. Selecteer Download nieuwe apps, haal je smartphone uit je VR-bril en je komt terecht in een store met VR-apps. Een leuke app om uit te proberen, is Google Street View, waarmee je virtueel kan reizen over heel de wereld.