Betaalapps zijn al enkele jaren beschikbaar in België, met als bekendste voorbeeld de Bancontact-app. Met de komst van Android Pay stapt nu echter een echte gigant in de ring: Google. Het bedrijf kan sterke kaarten op tafel leggen: Android Pay werkt met een minimum aan tikken en maakt het vervangen van je betaalkaart door een app de moeite waard.

Stap 1: Voorwaarden

Ik zal maar meteen beginnen met het grootste nadeel van Android Pay te belichten: de app is op dit moment maar door een beperkt aantal mensen te gebruiken. Je moet allereerst klant zijn bij BNP Paribas Fortis, Hello! Bank of Fintro. Plannen met KBC zitten in de pijplijn, maar het is vooralsnog wachten op de officiële lancering van de ondersteuning bij die bank. Daarnaast kan je op dit moment alleen kredietkaarten (Mastercard of Visa), klantenkaarten en cadeaubonnen aan de app koppelen, debetkaarten zijn nog niet mogelijk. Verder heb je enkele hardware-vereisten: om de app te installeren heb je Android nodig, en om te communiceren met een betaalterminal moet je smartphone NFC ondersteunen.

Stap 2: Kaart toevoegen

Voldoe je aan de voorwaarden? De Android Pay-app is te vinden in de Google Play Store. Download de applicatie en open deze op je smartphone. Klik op de knop Aan de slag om te starten. Heb je ooit al eens een compatibele kredietkaart aan je Google-account toegevoegd, dan zullen de gegevens hiervan al klaarstaan in de app. Het tikken op de kaart brengt je meteen naar de volgende stap. Moet je je kaart nog toevoegen, dan klik je op de Toevoegen-knop en vul je de gevraagde informatie in. Nadat je je kaart hebt ingevoerd, zal Google je zijn licentievoorwaarden voorschotelen. Wanneer je Doorgaan selecteert en vervolgens naar beneden scrolt om op Accepteren te klikken, stem je met de bepalingen in.

Stap 3: Beveiliging

Om ervoor te zorgen dat iemand anders de app niet kan misbruiken, zal Android Pay je vervolgens vragen om schermbeveiliging in te stellen. Het gaat dan over een pincode, wachtwoord, patroon of vingerafdruk. Betaal je een bedrag hoger dan 25 euro, dan moet je telefoon ontgrendelen vooraleer je Android Pay kan gebruiken. Bij een lager bedrag hoef je niet te ontgrendelen, maar betaal je snel drie keer na elkaar een kleiner bedrag, dan zal de app je ook naar je beveiligingscode vragen. Na de vergrendeling moet je nog één horde over: je kaart moet nog eens bevestigd worden. Dat kan via je bank of via een sms. Kies je voor het inloggen bij je bank, dan wordt automatisch de Hello!Bank-app gedownload. Je hier aanmelden is genoeg om de authenticatie af te ronden. Bij een sms krijg je een code van zes cijfers toegestuurd die je moet invullen.

Stap 4: Klantenkaart

Gefeliciteerd, je kan nu met Android Pay aan de slag. De volgende keer dat je in een winkel staat die Android Pay accepteert, hoef je slechts je smartphone boven te halen, waarbij je ervoor zorgt dat NFC actief is. Je ontgrendelt het toestel eventueel wanneer het om een bedrag hoger dan 25 euro gaat en tikt er licht mee tegen de betaalterminal. Nadat je een kredietkaart met de app hebt gekoppeld, kan je met je klantenkaarten hetzelfde doen. Hiervoor klik je in de app onderaan op het plus-icoontje en kies je voor Een loyaliteitsprogramma toevoegen. Met een zoekfunctie kan je nagaan of je klantenkaart beschikbaar is. Om de kaart toe te voegen moet de app je klantencode op je fysieke kaart scannen.