Wie heeft er geen berg oude foto’s ergens rondslingeren, al dan niet geordend in een foto-album? Dergelijke albums hebben hun tijd gehad. Ze zijn charmant om samen door te bladeren, maar er bestaat geen back-up van en de kwaliteit van de kiekjes aan de binnenkant gaat jaar na jaar achteruit. Om je favoriete foto’s uit de oude doos tot in de eeuwigheid te bewaren, kan je ze best digitaliseren.

Fotoscan

Scannen met een speciaal daarvoor aangeschaft toestel is een omslachtige optie. Gewoon foto’s nemen met je smartphone van de analogie beelden ook, maar het resultaat daarvan laat te wensen over. Fotoscan is een applicatie van Google waarmee je een foto kwalitatief kan inscannen met de hulp van je smartphonecamera.

De app is gratis te downloaden in de winkel en is erg handig in gebruik. Bij het opstarten zie je een korte animatie van de werking ervan, maar ik overloop de werkwijze hier ook nog eens.

Screenshot

Extra foto’s

Na het openen van de app moet je de te digitaliseren foto centreren in het scherm en er een gewone foto van nemen. Vervolgens toont Google je vier bollen en een cirkeltje. Je moet het cirkeltje even over iedere bol houden en wachten zodat Google nog vier extra foto’s kan nemen. Het originele kiekje en de vier extra foto’s worden vervolgens gecombineerd tot een enkele scan.

Na het scannen krijg je de optie meerdere foto’s te digitaliseren of de afgewerkte beelden op te slaan. Google zal de foto perfect uitsnijden en rechttrekken zodat de manier waarop je de digitale foto hebt genomen niet uitmaakt. Natuurlijk neem je je scan best zo recht mogelijk. De kwaliteit van de scans hangt vanzelfsprekend samen met de kwaliteit van het fototoestel op je Androidtelefoon.