Wil je niet langer gebruik maken van Google zijn applicaties? Door het doorlopen van enkele stappen kan je je Google-account of Gmail verwijderen.

Alvorens je je Gmail of Google-account verwijdert, dien je een back-up te maken van al je gegevens en mails. Alle data die gekoppeld is aan je account, waaronder eventuele YouTube-filmpjes, mails en Google Drive-documenten, zullen immers verwijderd worden.

Back-up

Google biedt een tool aan waarmee je zonder problemen data kan archiveren. In Google Takeout kan je de verschillende Google-applicaties terugvinden waarin gegevens en documenten bewaard zijn. Google vinkt automatisch alle apps aan, maar dit kan je naar believen aanpassen. Door op het pijltje te klikken naast een applicatie kan je bovendien extra opties selecteren. Bij Gmail heb je bijvoorbeeld de keuze om al je e-mails te back-uppen, of labels te selecteren.

Wanneer je verdergaat, kan je kiezen om je bestanden als .zip-file te downloaden. Ook heb je de keuze om een downloadlink naar je e-mail te laten versturen, of gebruik te maken van Drive, Dropbox of OneDrive. Eenmaal je op ‘Archief maken’ hebt geklikt, kan je je bestanden naar je computer halen. Je e-mails zullen als MBOX-files worden gearchiveerd. Dit formaat wordt door de meeste e-maildiensten ondersteund en kan je eventueel omzetten naar een ander formaat.

gmail_backup

Services verwijderen

Hierna kan je met een gerust hart je Google-account verwijderen. Ga hiervoor naar je accountvoorkeuren en klik aan de linkerkant op ‘Uw account of services verwijderen’. Hier krijg je de keuze uit twee mogelijkheden. In de eerste plaats kan je Google-producten, zoals Gmail, afzonderlijk verwijderen.

Wanneer je op deze optie klikt, zal een lijst worden getoond met alle applicaties van Google waarvan jij gebruik maakt. Om één van deze apps te verwijderen, dien je op het vuilnisbakicoontje te klikken dat naast de app staat. Wanneer je je Gmail wilt verwijderen, zal Google vragen om een ander e-mailadres op te geven. Dit adres zal je kunnen gebruiken als login voor je Google-account.

gmail_verwijderen

Google-account wissen

Wanneer je beslist om je volledige Google-account te verwijderen, zal er eveneens een lijst worden getoond met alle Google-apps die jij gebruikt. Per applicatie kan je nakijken wat de recentste activiteit is en hoeveel gegevens er juist verwijderd zullen worden. Indien je zeker bent dat je niet langer gebruik wilt maken van Googles diensten, dien je onderaan de twee vakjes aan te vinken. Klik hierna op ‘Account verwijderen’ en je gegevens zullen worden verwijderd.

Is je account verwijderd en wil je toch nog gebruik maken van Google-applicaties? Je hebt een korte tijd om te proberen je account te herstellen. Ga hiervoor naar ‘Accountondersteuning‘, geef je verwijderde e-mailadres op, klik op volgende en vervolgens op ‘Proberen dit account te herstellen’. Geef hierna je wachtwoord in, vul je beveiligingsgegevens aan en indien je geluk hebt zal Google je vertellen dat de actie geslaagd is.

google_account