De uitrol van Android Marshmallow bracht niet alleen nieuwe functies met zich mee, ook een foutmelding werd in het besturingssysteem geïntroduceerd. Wanneer je bepaalde apps wilt starten, kan het zijn dat de foutmelding ‘Schermoverlay gedetecteerd’ verschijnt, waardoor je de applicatie niet langer kan gebruiken. Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing voor het probleem.

Over andere apps tekenen

Het schermoverlayprobleem wordt veroorzaakt door een nieuwe functie die terug te vinden is in zowel Android Marshmallow als Nougat. De feature laat apps toe om als het ware te tekenen bovenop andere apps. Facebook Messenger maakt hier bijvoorbeeld gebruik van om zijn chat op de voorgrond te houden. Ook software die blauw licht uitfiltert zal van de functie gebruikmaken.

Android laat niet toe dat de toestemmingen van een applicatie worden veranderd wanneer andere software gebruik maakt van de functie ‘Over andere apps tekenen’. Het bedrijf doet dit om te voorkomen dat hackers met overlay malware hun slag kunnen slaan, zoals in het verleden al is gebeurd.

Indien een app wel probeert de instellingen te veranderen wanneer er een overlay is, zal de foutmelding ‘Schermoverlay gedetecteerd’ verschijnen. Dit probleem doet zich onder andere voor wanneer je een nieuwe app installeert, terwijl je ondertussen een chat van Facebook Messenger hebt openstaan.

Foutmelding

In sommige gevallen krijg je de mogelijkheid om de instellingen te openen via de foutmelding. Hierdoor zal je rechtstreeks terechtkomen in een menu met alle apps die de functie ‘Over andere apps tekenen’ gebruiken. Je dient één voor één op de apps te tikken en de toestemming om gebruik te maken van de nieuwe feature uit te schakelen.

De functie uitschakelen voor alle applicaties is een tijdrovend karwei. Je doet er daarom goed aan om na te denken welke applicatie hoogstwaarschijnlijk voor problemen zorgt. Welke apps heb je recent gebruikt? Indien Facebook Messenger tot deze applicaties behoort, is de kans groot dat de app voor een schermoverlayprobleem zorgt. Ook apps die op de achtergrond draaien, mag je niet over het hoofd zien. Apps die blauw licht uitfilteren voor een betere nachtrust zijn hier een voorbeeld van.

schermoverlay_Samsung

Instellingen

Uiteraard hoef je niet te wachten op een foutmelding om te voorkomen dat applicaties over andere apps tekenen. Indien je de stockversie van Android gebruikt, dien je via het tandwielicoon naar de instellingen te gaan. Tik op ‘Apps’ en klik wederom op het tandwielicoon. Een nieuw scherm zal zich openen met onder andere de optie ‘Over andere apps tekenen’. Tik hier op en je krijgt alle applicaties te zien die gebruik maken van de functie.

Bij een Samsung-smartphone bevindt de optie zich op een iets andere plaats. Je dient nog steeds naar de instellingen te gaan via het tandwielicoon, maar hierna moet je op ‘Applicaties’ tikken. Klik in het volgende scherm op ‘Applicatiebeheer’, kies voor ‘Meer’ en tik op ‘Apps die bovenaan kunnen worden weergegeven’. Je zal wederom bij de lijst terechtkomen met apps die over andere applicaties kunnen tekenen.

Ook bij toestellen van LG zit de functie op een andere plaats verstopt. Je dient wederom naar de instellingen te gaan en op ‘Apps’ te tikken. Klik hierna rechtsbovenaan op de drie puntjes en kies voor ‘Apps configureren’. In het volgende scherm zal je de optie ‘Over andere apps tekenen’ zien staan.