instellingen ok google nowWanneer je even je handen niet vrij hebt om je smartphone te bedienen kan de digitale assistent van Google je bijstaan. Je kan hem zelfs oproepen vanop eender welk scherm, mits een kleine aanpassing. Zo kan je handenvrij opdrachten geven aan je smartphone wanneer je bijvoorbeeld aan het rijden bent.

“OK Google, stuur een bericht naar Cédric,” of “OK Google, waar is in de buurt nog een restaurant met een vrije tafel voor vier?” Het zijn maar enkele simpele voorbeelden van waartoe de assistent van Google in staat is. De enige moeilijkheid is dat je hem nog moet activeren door op het spraakicoon te drukken in de Google zoekbalk.

Door een kleine instelling te veranderen, kan je dat echter vermijden. Dan zeg je op eender welk scherm tegen je ontgrendelde smartphone “OK Google”, en je kan je opdracht dicteren. Ga daarvoor naar de instellingen Google door Google Now te openen of door te tikken op de zoekbalk.

Screenshot_20161025-105851Druk nu rechtsbovenaan op de drie horizontale strepen en ga dan naar ‘Spraakinstellingen’. Eerst moet je bij ‘Talen’ het Engels als primaire zoektaal instellen, anders zal je de assistent alleen vanuit de Google-app kunnen oproepen. Geen nood: je kan het Nederlands nog steeds instellen als secundaire zoektaal, zodat je je nog steeds kan behelpen in je eigen taal.

Vervolgens ga je naar ”OK Google’-detectie. Klik de optie ‘Vanuit elk scherm aan’, waarna je naar een scherm wordt geleid waar je de assistent gaat trainen om je stem te herkennen. Nu ben je klaar om in het wilde weg te gaan OK Google’en.