lens launcher

Wie een Huawei, HTC, Samsung of Sony (of nog iets anders) heeft, is de standaardlauncher van die fabrikant waarschijnlijk al gewend. Zij die er geen vrede mee nemen, installeerden waarschijnlijk de Google Now-launcher die de norm is bij Nexus-toestellen. Er zijn vele alternatieven beschikbaar, maar allemaal vertrekken ze vanaf dezelfde basis, en die past niet echt bij schermen vanaf 5,5 inch. Behalve de Lens Launcher, die maakt pas écht gebruik van de overvloedige schermruimte.

Launchers?

Een launcher is een laagje dat je bovenop de gebruikersinterface legt. Heb je een Nexus, dan heb je zoals gezegd de standaard Google Now-versie. Elke fabrikant doet hiermee een beetje zijn eigen zin, zoals Huawei dat bijvoorbeeld geen ‘app-overzicht’ of ‘app drawer’ aanbiedt, waardoor alle apps gewoon op je startscherm terechtkomen. Lens probeert je weg te trekken van het klassieke weergavemenu, door je een hybride tussen een computerdesktop en een tabletweergave aan te bieden. Zo komen al je apps op je homescreen te staan, waardoor dat plotsklaps meteen ook je app drawer is. Door je vinger op het scherm te plaatsen, vergroten de icoontjes en kan je navigeren tussen al je apps die alfabetisch gerangschikt staan.

Eigen smaak

Zoals het een handige launcher betaamt, valt Lens volledig naar wens in te stellen. Zo kan je de grootte van de icoontjes instellen, kiezen hoeveel ruimte er tussen de apps zit wanneer je ze vergroot en hoe snel een animatie verloopt. Werkt de launcher te traag voor jou, dan pas je de animatieduur aan, waardoor je sneller door de icoontjes zoomt.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan de launcher. Zo kan je geen widgets op je startscherm zetten, moet je er toch even aan wennen en kan je de icoontjes van apps niet aanpassen. Ook zal het langer duren om te leren waar elke app precies staat. Zet je een snelkoppeling op de klassieke weergave neer, dan weet je uiteraard sneller welke app je waar kan vinden. Ook meerdere pagina’s zijn er niet; alles staat op één blad. Toch kunnen we deze launcher warm aanbevelen voor de grootschermlievende medemens.