Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Smartphones ontwikkelen is een wedstrijd geworden tussen alle fabrikanten ter wereld. Iedereen wil de snelste, de strafste, de meest bijzondere of de mooiste hebben. Technologische grenzen worden elk jaar opnieuw gesloopt, met nieuwe innovaties om nog dat beetje sneller te zijn. Sony doet gewoon mee in deze wedloop, omdat het wel moet, maar heeft met de Xperia X Compact deze gedachtegang verbannen. Het resultaat is een complete smartphone mét een klein aanraakscherm.

Groot/klein

Volgens fabrikanten schreeuwt de markt om grote smartphones. Dat zal grotendeels kloppen, maar er zullen er altijd zijn die een kleiner toestel willen en toch niet teveel willen inleveren op vlak van prestaties. Ik daag je uit om een krachtige smartphone te zoeken met een kleinere diameter dan 4,8 inch. Je zoektocht zal maar twee resultaten opleveren: Apple iPhone 7 en Sony Xperia Z5 Compact. De Xperia X Compact is de opvolger van die laatste, en tegelijk ook niet echt. Je krijgt nog steeds een 4,6 inchscherm met een schermresolutie van 1.280 x 720 pixels. Die schermresolutie lijkt weinig, maar tijdens mijn testperiode is me dat nooit echt opgevallen. Een lagere schermresolutie betekent ook minder processorkracht, wat beter is voor de batterij.

De X Compact is in tegenstelling tot zijn voorganger geen absolute krachtpatser. De Snapdragon 810 (octacore) moet plaatsmaken voor een Snapdragon 650 (hexacore), die heel veel weg heeft van de Snapdragon 808 die je in de LG G4, Motorola Moto X Style enGoogle Nexus 5X kon terugvinden. Niet de absolute snelheidskoning, maar ook niet weinig. Door gebruik te maken van deze chip, is de gehele smartphone in balans. Het 720p-scherm heeft namelijk geen boodschap aan de bliksemsnelle Snapdragon 820. Een heel beperkt nichepubliek heeft enkel noodzaak aan het allersnelste. Ik eis veel van een smartphone, en de Sony Xperia X Compact stelde niet teleur bij dagelijks gebruik. Extra voordeel: de Snapdragon 650 maakt gebruik van Quickcharge 3.0 om je smartphone van 0% naar 80% te laden in 35 minuten.

Reclame

De schil van Sony leunt dicht bij de stock Android, mits een aantal extra’s uniek aan Sony. Wie het niet graag heeft, kan altijd de Google Launcher installeren voor een ‘meer zuivere’ ervaring. Alle animaties lopen vlot, multitasken gaat snel en er staat niets in de weg voor een aangename ervaring. Het enige wat me wel stoort, is een aantal vooraf geïnstalleerde apps en bepaalde push-meldingen. Er zijn vier reclame-apps: Amazon Shipping, AVG Protection Kobo eBooks en Spotify. Begrijpelijk voor budgettoestellen, maar niet voor een toestel dat 450 euro kost. Spijtig genoeg krijg je regelmatig ook meldingen tussen je notificaties, iets wat verschrikkelijk vervelend is.

Het grootste pijnpunt zijn alle andere extra apps die Sony meelevert van zichzelf. Een bloemlezing: What’s New, Video & TV SideView, Stickers maken, Schets, Nieuws, Movie Creator, Lifelog, Xperia Lounge en AR-effect. Dat zijn stuk voor stuk oftewel niche-apps, ofwel pure reclame voor Sony om zichzelf te verheerlijken. Het zorgt voor een verwarrende, rommelige eerste indruk. Gelukkig kan je de apps wel deactiveren zodat ze van je toestel verdwijnen. Helemaal verwijderen lukt echter niet.

gsmarena_002

Cameraprestaties

De 23 megapixelcamera lijkt heel sterk op die van de Xperia Z5 compact vorig jaar, behalve dat de Xperia X Compact laser autofocus heeft en een bijzondere RGBC-IR-sensor om kleurtemperatuur en omgevingslicht te analyseren voor een betere witbalans. Er is maar één led-flits, in tegenstelling tot andere merken die twee tot drie verschillende kleurtemperaturen combineren in één flits. Het eindresultaat is bijzonder goed, eigenlijk. In onze fototest moet het de LG G5 en Samsung Galaxy S7 voorlaten, maar zit het nek aan nek met de Huawei P9. Prima prestaties, zeker voor een smartphone in deze prijsklasse.

Sony lanceert samen met de X-reeks een bijzondere autofocus die een voorwerp of persoon naar keuze continu scherpstelt, ongeacht zijn bewegingen. Handig om energieke kinderen of huisdieren te filmen. In tegenstelling tot de Z5 Compact moet de X Compact 4K-video-opnames begraven en tevreden zijn met 1080p. Ruim voldoende voor de meesten, maar voor sommigen ongetwijfeld een teleurstelling. Selfies zijn degelijk, maar niet baanbrekend. De beperkte 5 megapixelcamera is daar grotendeels voor verantwoordelijk, ook al heeft die wel een 22mm-breedhoeklens.

De camera app is uitgebreid, maar niet zo overzichtelijk als bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S7. Bovendien trekt de Xperia X Compact niet bliksemsnel foto’s. Het focussen duurt langer dan bij de concurrentie, en ook snel naar de foto gaan en het resultaat zien kan en mag vlotter. Wel leuk is de aparte cameraknop, ook al haalde ik betere (stabielere) resultaten door gewoon het aanraakscherm te gebruiken.

Dikkertje

De Sony Xperia X Compact is een dikkertje, 9,5 mm, maar daarvoor krijg je wel een flinke 2.700 mAh-batterij in de plaats. Het overklast het merendeel van de smartphones op de markt op vlak van autonomie, maar ik had meer verwacht van een toestel met zo’n energiezuinige chip en klein scherm. Zijn grotere broer, de Xperia X, doet het bijna even goed ondanks dezelfde batterij en groter 5 inchscherm. Sony heeft opnieuw de vingerafdruklezer op de aan/uitknop geplaatst aan de zijkant van het toestel. Ondanks het kleine scan-oppervlak door de smalle toets, werkt het bijzonder goed. In mijn ervaring detecteert het beter dan gemiddeld, en ook de verwerking is bliksemsnel. De aan-uitknop indrukken brengt je direct naar het startscherm, de verificatie gebeurt instant. Perfect gebruik van een vingerafdruklezer.

Oudere broer

In mijn twee weken met de Sony Xperia X Compact kan ik prima begrijpen waarom mensen kleinere smartphones willen. Het is handig, perfect met één hand te bedienen, en met dit toestel moet ik niet teveel compromissen maken. Een toptoestel, tot ik besefte dat de Xperia Z5 Compact nog steeds vlot beschikbaar is, maar 50 euro meer kost, en gelijk of dikwijls beter presteert als de Xperia X Compact. Hij ziet er ook mooier uit, is minder dik (8,9 mm vs. 9,5 mm) en vooral: water- en stofdicht. Sony is hier lang een voortrekker geweest, en net nu wanneer iedereen ook op de kar springt, negeert Sony de markt. De Sony Xperia X Compact is naast de iPhone 7 van Apple het enige high-end toestel met een klein aanraakscherm. Een absolute topper wanneer je het los van de concurrentie bekijkt, behalve dat Sony vorig jaar een betere smartphone heeft gemaakt met dezelfde schermgrootte. Hoe je op één jaar tijd een stap achteruit kan zetten is me een raadsel, maar wie op zoek is naar een kleine, krachtige smartphone, en zich niet blauw wil betalen aan een iPhone 7, is bij de één jaar oude Sony Xperia Z5 Compact aan het perfecte adres tot de Xperia X Compact een flinke prijsdaling krijgt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.