Een jaar geleden kreeg de 20 jarige Emiel De Spiegeleer een kalender in handen met daarop lokale groenten en fruit samen met het seizoen wanneer ze van nature beschikbaar zijn. “Het is nogal moeilijk om een kalender in posterformaat mee te nemen naar de winkel”, stelde Spiegeleer vast. Een handige app om de plaats van de poster in te nemen vond hij niet, dus stak hij de armen zelf maar uit de mouwen.

Het resultaat is een sympathieke applicatie die de naam Froenten draagt. Froenten is gratis beschikbaar in de Play Store. De app heeft een hoofdscherm met daarop twee categorieën: Groenten en Vruchten. Onder iedere categorie vind je een lijst met lokale producten met daarnaast een icoontje. Een groene duim betekent dat de dingen binnen hun seizoen zijn, met een oranje duim kan de groent of het fruit van je keuze nog net door de beugel en van voedsel met een rode duim blijf je beter weg.

Encyclopedie

Je kan op alle groenten en fruit klikken voor extra uitleg. Zo zie je meteen wanneer de Veldsla precies in seizoen is, leer je meteen dat de Kweepeer geboren is nabij de Kaspische zee en ontdek je dat de Pastinaak je zal voorzien van Vitamine B, C en K. Verder vind je voor alle onderdelen een hoofdstukje over de bewaring.

Alsof dat nog niet genoeg is, voegde Spiegeleer nog een heleboel recepten aan zijn app toe. Je vind ze door een vrucht of groente te selecteren, of door bovenaan op het recepten-icoontje te klikken. Ook hier zie je meteen of de ingrediënten natuurlijk beschikbaar zijn, of hun aankoop op een gegeven moment toch een aanslag is op het milieu.

Froenten is beslist niet de meest geavanceerde app die we hier al bespraken, maar het is een leuke en handige applicatie om op zak te hebben. Niet alle froenten zijn momenteel al beschikbaar in de app, maar de maker voegt gestaag nieuwe exemplaren toe. Je downloadt de app hier.