Met Philips Hue-lampen kan je je huis erg sfeervol verlichten.

Wil jij je huis echt meer allure geven? Dan is slimme verlichting een goede zet. Die kun je namelijk van een afstandje inschakelen, waardoor relaxen ook echt relaxen wordt. Doe vanuit je luie stoel het licht aan of schakel het licht vanuit je bed uit, zonder dat je nog hoeft op te staan.

Waar komt slimme verlichting vandaan?

Eigenlijk is het pas enkele jaren op de markt: slimme verlichting. Vooral in de wereld om ons heen zien we het veel, waarschijnlijk zelfs zonder dat we het in de gaten hebben. Lantaarnpalen, reclameverlichting en buitenverlichting gaat aan met een tijdklok, via een lichtsensor of omdat die van een afstandje wordt bediend. Het is de Eindhovense gigant Philips die zich in deze vorm van licht heeft gespecialiseerd. Philips heeft allang niet meer het alleenrecht in deze sector. Toch is en blijft het bedrijf een sterke speler.

Een paar bekende modellen

Het is de Eindhovense gigant Philips die zich in deze vorm van licht heeft gespecialiseerd. De Philips Hue is het bekendste model op het gebied van slimme verlichting. Deze lamp wordt vaak gezien als zeer betrouwbaar. De techniek is vernuftig en er worden tot op heden vrijwel geen verbeterpunten genoemd, of het moet dan een prijsverlaging zijn. Dat was waar IKEA scoorde met de Tradfri. Deze lamp mag dan echter een stuk goedkoper zijn, hij is veel minder gemakkelijk te installeren en kan bovendien met minder apparaten communiceren. IKEA is Philips dan ook nog niet voorbijgestreefd.

De huidige markt voor slimme verlichting

De consument van vandaag is kieskeurig en dat blijkt ook weer uit de keuze voor slimme verlichting. Of het nu om neonlampen voor een bedrijf gaat, of om vloerlampen voor een woning; het is de bedoeling dat de verlichting helemaal afgewerkt is volgens de wensen van de consument. Het systeem is niet alleen mogelijk voor simpele led-verlichting, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de verlichting van kleur te laten veranderen. Het is veel eenvoudiger om deze lampen persoonlijk te maken en om op elk moment een unieke sfeer te creëren. De mogelijkheden zijn al vrijwel eindeloos. Het wordt gemakkelijker om slimme verlichting te maken en daardoor komt het fenomeen voor iedereen binnen handbereik.

Wat zijn de verwachtingen voor slimme verlichting?

De ontwikkelaars zijn bezig met de doorontwikkeling van de techniek, zodat niet alleen afstandsbedieningen, maar ook apps gebruikt kunnen worden om het licht aan te doen. Verder is het de bedoeling dat slimme verlichting onderdeel gaat worden van de ‘Smart City’, een slimme stad, waarbij het Internet of Things wordt gebruikt om die te besturen. In 2018 zal slimme verlichting dan ook diep in het straatbeeld doordringen. Verder is de kans groot dat deze vorm van verlichting bij veel particulieren geïnstalleerd zal worden. De mogelijkheden worden groter en de kosten worden lager. Dit is dan ook absoluut een ontwikkeling ten gunste van de consument. Iets om in de gaten te houden!