Draytek Vigor 2926ac

Draytek maakt de Vigor2926ac niet om de consument aan te spreken en dat toont het droge en ingewikkelde dashboard. Wie gewoon een router zoekt zonder te veel poespas begint spontaan te schuimbekken van paniek; de professional die weet waarmee hij bezig is, ziet daarentegen een toestel met een zee van mogelijkheden. De Vigor2926ac is een zakelijke router met een focus op security. Het dashboard toont op de hoofdpagina heel wat relevante informatie over de huidige staat van de router zodat je als administrator meteen mee bent. De functies van het toestel leggen de nadruk op de firewall en de VPN-opties. Enkele wizards zijn aanwezig maar die zijn opnieuw bedoeld om de professional op weg te helpen. De focus vind je opnieuw terug in het design van de router zelf. De twee WAN- en vier gigabit-ethernetpoorten schuilen aan de voorzijde, net als twee usb-poorten. Functionaliteit staat centraal.


De prestaties stellen niet teleur, zeker niet op de 5 GHz-band. De verdeling van de bandbreedte is recht uit de doos uitstekend; de snelheid wordt gelijk over de verschillende toestellen verdeeld tot jij zelf kiest welke prioriteit moet krijgen. Er is echter één groot probleem: de 2,4 GHz-band scoort erbarmelijk op lange afstand. Zelfs de 5 GHz-band doet het beter, wat natuurlijk nooit zou mogen. Hopelijk kan Draytek dit oplossen met een firmware update in de toekomst, want de Vigor 2925ac van vorig jaar had dit probleem niet en toonde zelfs knappe resultaten op grote afstanden. De Vigor 2925ac heeft zijn zakelijke focus als troef en presteert verder naar behoren. Ben je op zoek naar geavanceerde VPN-functies of een professionele firewall, dan raden we de Vigor 2925ac zeker aan. Zoek je gewoon een krachtige router met veel functies die ook als consument interessant zijn, dan kan de router minder goed verder helpen.


Score: 2,5/5

Pro: Goede 5 GHz-snelheid, uitgebreide professionele functies, veel VPN-mogelijkheden, poorten handig bereikbaar vooraan

Contra: Slecht wifi-bereik, ook professionals kunnen een overzichtelijke interface smaken

Prijs: 376,30 euro (bij Coolblue)

D-Link DIR-885L
Linksys EA9500