Asus GT-AC5300

Een dominante aanwezigheid, anders kunnen we deze enorme hoekige router met z’n acht antennes niet omschrijven. De tri-band-router zendt één degelijk maar niet exceptioneel 2,4 GHz-netwerk uit, en twee extreem capabele 5 GHz-netwerken. Zeker wanneer je je toestellen verspreid over beide netwerken verbindt, kan je genieten van topsnelheden. Ieder 5 GHz-netwerk kan immers tot het uiterste gaan, ook al klimt het verbruik dan heel hoog tot 22 watt, het meeste van allemaal.


Het zijn echter vooral de functies van deze router die in het oog springen. We vinden onder andere de optie om een gastnetwerk in te stellen, een tab om je verbruik te monitoren per verbonden toestel en een geavanceerd onderdeel om te sleutelen aan QoS. Zo kan je bepaalde applicaties of bepaalde types trafiek voorrang geven, of zelfs doodleuk de bandbreedte van een toestel limiteren of zelfs uitschakelen op bepaalde tijdstippen. Eén usb 2.0-poort en één usb 3.0-poort laten je toe externe opslag aan te sluiten. De firmware van de router heeft verschillende NAS-achtige functies waarmee je die opslag op je netwerk deelt als mediaserver of iTunesserver. Met de AiCloud kan je de inhoud van de usb-schijf zelfs over het internet beschikbaar maken. Verder zien we nog enkele modi die gaming ondersteunen en tekent VPN present Deze router presteert goed, maar de prijs wordt vooral gerechtvaardigd door de extreem uitgebreide softwaremogelijkheden.


Score: 4/5

Pro: Uitgebreide maar gebruiksvriendelijke interface met extreem veel functies, NAS-functionaliteit, twee supersnelle 5 GHz-netwerken

Contra: 2,4 GHz-netwerk doet het niet beter dan bij goedkopere routers, peperduur

Prijs: 419,90 euro (bij Coolblue)

iStock-636032068
Asus RT-AC86