High-end routers zijn toestellen voor de liefhebbers. Wie blij is met een druppel internet om te Facebooken op zijn smartphone heeft geen baat bij deze nicheproducten; wie weet wat hij wil bereiken en zijn thuisnetwerk wil omtoveren tot een bliksemsnelle datarollercoaster waarbij alle toestellen tot hun maximale potentieel verbonden zijn, zal wel bereid zijn iets dieper in zijn buidel te tasten. We legden 13 premiumrouters op de pijnbank.

Flinke investering

Dat laatste is immers de eerste en helaas meest opvallende onderscheidende factor. Een geavanceerde premiumrouter kost een aardige smak geld. Je koopt Chromebooks of zelfs lichte Windows-pc’s voor deze budgetten. De investering is dan ook vooral waardevol wanneer je woonst al voorzien is van ander high-end materiaal. Bij deze toestellen is het belangrijker dan ooit om te onthouden dat je een deel van een vergelijking koopt. Een geweldige router komt niet tot z’n recht wanneer alle verbonden elektronica op een budget gekocht is en een goedkope draadloze module bezit.

Wanneer je premiumelektronica met moderne draadloze modules in huis hebt, kan een dure router z’n geld waard zijn. In scenario’s waarbij draadloos internet flink benut wordt, komt zo’n toestel eveneens tot zijn recht. Denk bijvoorbeeld aan een gezin waar flink gestreamd en gegamed wordt door alle gezinsleden, maar ook aan een kantooromgeving. Met flink bedoelen we meerdere streamende gezinsleden in full HD en 4K, en een online gamer die niet wil verliezen door een minimum aan lag. Een krachtige dual- of tri-band-oplossing biedt dan een grote meerwaarde. Zo kan je al je low-end toestellen zoals smartphones verbinden met de 2,4 GHz-band en een 5 GHz-band vrijhouden voor je gamecomputer of spelconsole. Denk nu niet dat je een high-end router nodig hebt omdat er iemand in het huis een spel wil spelen terwijl iemand anders op YouTube zit. Budget dual-band-routers volstaan in heel veel situaties.

[related_article id=”223483″]

Softwarematig onderscheid

Omdat goedkopere routers zo goed zijn geworden, is het moeilijk voor fabrikanten om de aanschaf van duurdere toestellen te rechtvaardigen door alleen met specificaties te schermen. Software en gebruiksgemak is meer dan ooit een speerpunt voor de duurdere routers. De toestellen zijn geschikt voor geavanceerde toepassingen zoals het opzetten van een VPN-verbinding of het managen van Quality of Service (QoS). Met QoS zorg je er bijvoorbeeld voor dat de beschikbare draadloze capaciteit verdeeld wordt onder verschillende applicaties en toestellen, zodat iedereen van een fatsoenlijke verbinding kan genieten zelfs wanneer de Bittorrent-cliënt van één huisbewoner de ambitie heeft om de volledige capaciteit van het netwerk naar zich toe te trekken.

De echte techneut kan op zoek gaan naar WRT-routers. Dat zijn routers waarop DD-WRT-firmware draait: geavanceerde routersoftware die je op verschillende toestellen kan installeren.

Veiligheid en bereik

Natuurlijk bieden duurdere routers nog veel extra opties: ingebouwde beveiliging, eventuele apps waarmee je zaken vanop afstand kan bedienen of, zoals bij Synology het geval is, een gans besturingssysteem om een eventuele externe schijf vanop afstand te doorbladeren en te beheren. Tot slot hebben ze natuurlijk een potentieel steviger bereik. In de praktijk voorzie je uitdagende omgevingen met veel beton echter beter van internet met meerdere lichtere access points in de plaats van één extreme router. Zelfs ’s werelds beste en duurste router zal last hebben om een goed signaal door een betonnen steunmuur te zenden of te ontvangen.

Hoe we testen

Voor de test gaan we voor een heel grondige vergelijking gebaseerd op objectieve tests, uitgevoerd in een realistisch scenario. Wifi testen kan je wat vergelijken met zwarte magie: elk resultaat is verschillend omdat elk huis ander is. Net omdat we het belangrijk vinden dat alles in een huissituatie wordt getest, hebben we deze massatest ook specifiek in een nieuw, modern huis gedaan. Dat betekent automatisch problemen met geïsoleerde (betonnen) muren, dikke (gewapende) betonnen funderingen voor elke verdieping en aluminium ramen. Een absolute hel voor elke router, dus neem van ons aan dat de resultaten die je hier kan lezen in de meeste gevallen overeenstemmen met een ‘worst-case scenario’ en dat, afhankelijk van hoe oud je huis is, de resultaten op lange afstand beter kunnen zijn. We testen de router met drie andere 2,4 GHz wifi-signalen in de buurt, waardoor de router zelf het beste wifikanaal moet selecteren om het maximale eruit te halen.

[related_article id=”211831″]

De eenvoudigste manier om een wifisignaal te testen, is via Speedtest.net. Je voorziet een snelle internetverbinding, laat de test lopen op een toestel naar keuze, en klaar. Dat is prima een idee te hebben van de snelheid dichtbij een router, maar zeker op grote afstanden heb je preciezere metingen nodig om de juiste snelheid te weten. Daarom gebruiken we de benchmarksoftware IxChariot van Ixia. Hiermee speelt een computer (met de software geïnstalleerd) de rol van het internet en pompt die data via wifi naar de ontvangers. Dankzij verschillende type datapakketten kunnen we zowel bliksemsnelle als trage verbindingen goed analyseren op consistentie. Als wifi-ontvanger kiezen we geen exotische superantenne maar twee ‘dagelijkse’ toestellen: een Samsung Galaxy S7 Edge en een Lenovo Thinkpad Yoga met Intel Wireless-AC 8260-ontvanger. Elk testen we apart, maar ook tezamen om te zien hoe goed de router data tussen beide kan verdelen.

Keuze van de redactie

Vorig jaar de grootste teleurstelling en dit jaar onze Keuze van de Redactie: de wederopstanding van de Linksys EA9500 is opvallend. Vorig jaar waren de prestaties teleurstellend en de prijs decadent, maar software-updates en een prijsdoorbraak bombardeert deze router tot de interessantste router in deze test. De titel beste koop gaat naar de Asus RT-AC86U die opvallend sterk presteerde in deze test en dat combineert met prima functies. De strijd met de AVM FRITZ!Box was krap, maar Asus neemt hier de bovenhand. Wie meer verwacht van een router, moet ook zeker eens naar de Synology RT2600AC kijken die een blik op de toekomst van routers werpt qua webinterface.

Benchmarktabel