De verkoop van systeemcamera’s zit in de lift. Blijkbaar vinden meer en meer fotografieliefhebbers hun weg naar deze kleine en lichte, maar toch uitstekende camera’s. Dat is niet zo verbazingwekkend, als je kijkt naar de prestaties van deze compacte toestellen. Maar wat is een systeemcamera precies?

Diverse soorten camera’s

Op de markt van fotocamera’s onderscheiden we drie grote families.

Compactcamera’s zijn, zoals de benaming reeds aangeeft, kleine en compacte fototoestellen met een vast gemonteerde lens. Deze lens kun je niet vervangen door een andere lens. Het zoombereik van de lens is, voor mensen die slechts af en toe een foto nemen, meestal voldoende. Deze fotocamera’s zijn licht, gemakkelijk om mee te nemen en eenvoudig in het gebruik. De kwaliteit van de foto’s is behoorlijk goed. Bovendien zijn deze toestellen relatief goedkoop.

Aan het andere uiteinde van de markt vinden we de spiegelreflexcamera’s. Op deze zware fotocamera’s kun je diverse soorten lenzen monteren. Je hebt de mogelijkheid om vrijwel alle parameters zelf in te stellen, zodat je scherpe plaatjes kunt schieten met heel speciale effecten. Nadelen zijn de hoge prijs, de omvang en het gewicht van deze camera’s.

Systeemcamera’s combineren de voordelen van de twee bovenstaande camerafamilies. Dit soort toestellen is qua grootte vergelijkbaar met een compactcamera. Een systeemcamera weegt niet veel en is daarom handig om mee te nemen. Je kunt de lens verwisselen, zodat je het zoombereik kunt uitbreiden indien nodig. Als je een macrolens op de camera plaatst, kun je er eveneens scherpe macrofoto’s mee nemen.

Beste prijs-kwaliteitsverhouding

Op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding scoren systeemcamera’s zonder meer uitstekend. Naast het voordeel van verwisselbare lenzen, zijn de huidige toestellen ook uitgerust met een grote beeldsensor. De fotograaf kan kiezen voor automatische werking, maar ook voor handmatige instellingen van belangrijke parameters als sluitertijd, lichtgevoeligheid en diafragma. Zo wordt het mogelijk om met een kleine camera toch unieke en scherpe foto’s te schieten van een uitzonderlijke kwaliteit. Als je de zeer uitgebreide mogelijkheden van een spiegelreflexcamera niet nodig hebt, is een systeemcamera een uitstekend alternatief.