Wie een budgetrouter kiest, denkt dat hij een hoger risico heeft op een slecht wifi-bereik. Dat is een fabeltje, want voor weinig geld presteren sommige toestellen zelfs beter dan hun duurdere broertjes. Wij testen vijf interessante, maar scherp geprijsde routers.

Keuze van de redactie

We vergelijken verschillende budgetrouters op zoek naar het beste exemplaar en moeten daarom hard zijn. Voor we een winnaar kiezen, valt het op dat alle budgetrouters eigenlijk op z’n minst degelijk presteren, zowel voor 2,4 GHz-netwerken als 5 GHz-netwerken. Geen enkel exemplaar raakt miraculeus met een krachtig signaal door gewapend beton en zonder al te veel obstakels kan je met iedere router uit de voeten. Wil je gewoon een access point zonder extra functies, dan mag prijs gerust de doorslag geven.

Vlak voor de finish steken er twee kandidaten nipt bovenuit: AVM en Netgear. Netgear gaat resoluut met de hoogste cijfers lopen, maar heeft daarentegen een bijzonder gedateerde webinterface die weinig extra functies bevat. AVM doet het net omgekeerd: consistente, maar geen opvallende, resultaten en een oerdegelijke webinterface die bijzonder veel functies (waaronder Smart Home) bevat. Bij een gelijke stand wordt het wifi-bereik doorslaggevend, maar ook hier scoren beide allebei even hoog en beter dan de rest van de concurrentie. Finaal gaat de AVM Fritz!Box 4040 met de prijzen lopen, omdat die net iets scherper geprijsd is en qua verbruik flink lager ligt.