AVG Zen

AVG is één van de minst opdringerige antivirus-oplossingen op de markt. Als de software je lastig valt, dan zal dat met een legitieme beveiligingswaarschuwing zijn. Op vlak van bescherming scoort AVG doorgaans erg goed, maar in de meest recente test dipte de score een klein beetje. AVG houdt desalniettemin 98 procent van de gekende bedreigingen tegen.
De impact van de suite op je systeem is lager dan gemiddeld. AV-test noteert een vertraging voor de laadtijden van veelgebruikte programma’s van 5 tot 10 procent, al naargelang je systeem. Het gaat hier met andere woorden om fracties van seconden.
Je downloadt AVG Free gratis via de website, waar het intussen veel eenvoudiger is dan vroeger om de gratis bescherming (en niet de betalende versie) te downloaden. In de installatiewizard moet je nog éénmaal bevestigen dat je wel degelijk de gewone gratis bescherming wilt, maar verder wijst de wizard zichzelf uit.
Het dashboard van deze antivirusbeveiliging heet AVG Zen. Je houdt daarmee niet alleen je eigen pc in het oog; je kan ook andere toestellen zoals Android-telefoons aan het portaal linken en ze van daaruit beheren. Drie van de vier opties in het hoofdscherm zijn echter reclame voor andere diensten die je moet negeren. De eerste tab, AVG Free, brengt je naar het venster waar je de eigenlijke antivirusbescherming aanstuurt. Hier vind je een overzicht van de actieve bescherming en kan je scans starten en inplannen. Opnieuw wordt het merendeel van het hoofdscherm ingenomen door functies die niet beschikbaar zijn in de gratis versie.
Relevante instellingen voor het gedrag van je antivirusprogramma vind je in dit scherm via de kleine menuknop bovenaan. Die is wat weggestopt ten koste van de irrelevante grote knoppen die reclame maken voor andere diensten. AVG Free is gratis, maar de ontwikkelaars zouden écht graag hebben dat je investeert in één van hun premium-producten.
Pluspunten: beperkte impact op je systeemprestaties, nauwelijks foutieve detecties. Minpunten: dashboards van zowel Zen als antivirusprogramma tonen vooral reclame, belangrijke functies zitten te ver weg, bescherming zit net iets onder het gemiddelde.

Sophos dashboard