Sommige mensen gebruiken hun laptop nauwelijks, anderen zoeken een capabel exemplaar aan een redelijke prijs. Nog andere mensen willen pronken met een prachtig toestel dat niet alleen zijn ding doet, maar ook een plezier is om te hebben. Wie weet ben je wel veel onderweg, zodat een ultradraagbaar Windowstoestel jou op het lijf geschreven staat? Tot slot vergeet ik in dit dossier ook de gamer niet: toestellen met de nodige grafische kracht worden immers steeds zeldzamer. Op de volgende bladzijden bekijk ik voor ieder van de voorgenoemde types gebruiker het laptopaanbod en selecteer ik enkele voortreffelijke keuzes. Ik help je wegwijs worden en leg tevens uit waar je op moet letten wanneer je liever zelf een computer uitkiest.
Typen en mailen
Internetten en typen: je hebt er weliswaar een computer voor nodig, maar dat ding hoeft niet bepaald krachtig te zijn. Als Clickxlezer hou je er vermoedelijk van om net dat tikkeltje meer met je computer te doen, maar je kent ongetwijfeld genoeg mensen die tevreden zijn met het absolute minimum. Wanneer zij een nieuwe computer willen, zoeken ze als vanzelf naar Windowslaptops. Logisch: de dingen zijn veruit het bekendst en het populairst. Helaas gaan ze zich blauw betalen aan toestellen met extra kracht op plaatsen waar die overbodig is, en compromissen op plaatsen waar net die gebruikers het vaakst mee in aanraking komen.
Intel Core i
Een goedkope Windowslaptop heeft een relatief dure Core-processor nodig om goed te draaien. De toestellen van om en bij de 500 euro met dergelijke hardware zijn vaak log en dik, en hebben zeer zelden een goed scherm. Om enkel wat te surfen en te mailen is een Windowslaptop echter nergens voor nodig.
De Chromebook biedt soelaas. Een Chromebook ziet er helemaal uit als een laptop. De binnenkant is echter een stuk slapper. Je vind geen Intel Core-processors onder de motorkap, wel Intel Celeron-processors: dezelfde exemplaren die ook Windowstablets aandrijven.
Chrome OS
Het besturingssysteem van een Chromebook heet Chrome OS. Het is net als Android gebaseerd op Linux en vervaardigd door Google. Het besturingssysteem blinkt uit door eenvoud en werkt perfect samen met de cloud en diensten van Google. In essentie is een Chromebook een uit de kluiten gewassen browser in hardwarevorm.
Chromebooks zijn uiteraard perfect om te surfen en te mailen, maar dankzij Google Docs, Sheets en consorten kan je ook typen, in spreadsheets werken en powerpointpresentaties maken. Met een werkende internetverbinding gebeurt dat allemaal in de cloud, maar ook zonder internet kan je typen. De Chromebooks gaan in de regel wel uit van een internetverbinding. Interne opslag bedraagt zelden meer dan 64 GB. Daarnaast kan je de meeste gegevens naadloos online opslaan dankzij de Google Drive-integratie.
De nieuwste Chromebooks zijn compatibel met Android-apps, maar de computers kunnen niet overweg met Windowsprogramma’s. Je bent dus verbonden aan de capaciteiten van Chrome OS.
Schermkwaliteit troef
Omdat fabrikanten minder moeten investeren in krachtige hardware, blijft er meer geld over voor de afwerking van de Chromelaptops en dan vooral het scherm.
Toshiba’s Chromebook CB30-B-104 kost bijvoorbeeld 329 euro. Voor die prijs krijg je een 13,3 inchtoestel met een prachtig full HD-scherm met geweldige kijkhoek. Vind je de 16 GB aan opslag te krap, dan is de 32 GB Acer Chromebook 14 CB3-431-C5K7 een goede optie voor 369 euro. Wanneer een groot scherm prioriteit geniet boven de resolutie, tel je nauwelijks 299 euro neer voor de 15,6 inch Acer Chromebook 15 CB3-531-C3DP.
Omdat Chrome OS zo weinig van je hardware vergt, kan je bij de aanschaf vooral focussen op het formaat, het scherm en de prijs.
Windows op een budget
Er zijn twee grote categorieën van budgetlaptops. Ofwel is prijs echt de belangrijkste factor en zoek je naar de goedkoopste Windowslaptop die naam waardig. In de praktijk zoek je dan in een prijscategorie van 500 tot 600 euro. Het kan ook dat de prijs een grote rol speelt, maar ook andere prioriteiten zoals draagbaarheid van belang zijn. Dan ga je in de praktijk al snel over de 600 euro, al kan 750 gerust de bovengrens zijn.
Minimumspecificaties
Voor de ultieme budgetlaptop moet je rekening houden met enkele minimumvereisten. Wil je een ‘echte’ laptop, dan heb je minstens een Intel Core i3-processor nodig. Windowstoestellen met Intel Celeron of Atom-processors zien er vaak uit als echte laptops, maar in de praktijk zijn het veredelde Windowstablets met een toetsenbord en zal je de dingen na enkele maanden haten voor hun traagheid. Toestellen met AMD-hardware zou ik op dit moment even niet aanraden. Binnenkort pakt AMD uit met nieuwe processors, maar de hedendaagse generatie is een stuk minder efficiënt dan vergelijkbare Intelprocessors.
Budgettoppers
Acer en Lenovo zijn de koningen van het absolute budgettoestel. De Acer Aspire ES1-57-39C is voor 549 euro een fijne keuze. Dat toestel combineert een Core i3-processor met een SSD voor heel snelle laadtijden en 8 GB aan RAM, zodat je flink kan multitasken. Voor doorsnee computergebruik is deze laptop zeker snel genoeg. Opvallend is het 15,6 inchscherm. Ondanks de erg lage kostprijs voor een Windowslaptop krijg je toch een full HD-resolutie mee. Natuurlijk maakt Acer hier en daar compromissen om de lage prijs mogelijk te maken. De schermtechnologie is goedkoper, zodat de kijkhoek van het display beperkt is. Verder is de laptop niet echt mooi maar vooral aan de dikke kant. Van de batterij hoef je evenmin veel te verwachten. Die minpunten zijn echter eigen aan alle toestellen in deze prijsklasse.
Mooier doosje
Mag het toch iets meer kosten, dan schiet de Lenovo IdeaPad 510S-13ISK er bovenuit. Voor 749 euro koop je een laptop met een Core i5-processor, 8 GB aan RAM en een SSD van 128 GB. De processor is een stuk krachtiger dan die van de Acer, zodat je zwaardere software zoals fotobewerkingsprogramma’s kan draaien. Het scherm is kleiner, maar heeft dezelfde hoge resolutie. Vooral het ontwerp is hier echter een pluspunt: de laptop weegt met anderhalve kilo meer dan een kilogram minder dan de Acer. Ook de batterij is een stuk beter, wat de Lenovo een betere kandidaat maakt voor een draagbaar budgettoestel.
Er zijn natuurlijk tal van andere opties. In deze prijsklasse zoek je naar capabele standaardlaptops die veel voor hun geld bieden. Overweeg je een ander toestel, kijk dan zeker na of de processor krachtig genoeg is en of de systeemschijf een SSD is. Anders zal het toestel veel trager gaan dan wenselijk is en overweeg je beter een Chromebook.
Licht en mooi
Voor een budgetprijs koop je al een laptop met Core i5, SSD en 8 GB RAM. Wie een laptop zoekt voor persoonlijk gebruik en niet wil gamen, heeft geen straffere specificaties nodig. Voor duurdere toestellen zijn het dan ook niet de specs die de prijs opdrijven, wel de behuizing waar ze inzitten. Ultra lichte en dunne laptops zijn vooral mooi en draagbaar.
Wil je dun en licht, dan is de Acer Aspire S 13 S5-371-5363 veruit de meest betaalbare keuze. De laptop heeft een Core i5 aan boord en is verder voorzien van 8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB. Het full HD-scherm ziet er langs alle hoeken mooi uit en de autonomie van bijna acht uur is meer dan acceptabel. Vooral de vormgeving valt op: de laptop is op zijn dikste punt dunner dan anderhalve centimeter en weegt slechts 1,4 kg. De adviesprijs van 999 euro lijkt mij erg fair voor wie een dunne, draagbare en mooie laptop zoekt.
Premium materiaal
Wanneer je de lat voor design wat hoger legt, kom je automatisch bij de XPS-reeks van Dell uit. De Dell XPS 13 heeft gelijkaardige specificaties als de Acer, maar is helemaal uit metaal vervaardigd. Het toestel is veel duurder: je betaalt al snel 1.849 euro. Voor dat geld heeft de laptop echter een prachtig 4K-scherm. Wie Mac OS boven Windows verkiest, kan voor een designtoestel ook naar Apple kijken.
HP’s Spectre x360 verdient ook een vermelding. Die heeft opnieuw specificaties gelijkaardig aan de Acer maar doet er een WQHD-schermpje bovenop (2.560 x 1.440 pixels). In tegenstelling tot de Acer vind je hier evenmin plastic: het hele toestel is vervaardigd uit een aluminium-magnesium-legering. De laptop is flinterdun, heel mooi en weegt opnieuw erg weinig, maar vooral het scherm steelt de show. Dat kan je immers helemaal omklappen om het toestel als tablet te gebruiken. Ons testmodel kost 1.799 euro. De Zenbook Flip UX303UB van Asus doet min of meer hetzelfde, ziet er eveneens erg goed uit, maar kost met 1.099 een stuk minder. Natuurlijk lever je hier in op minder essentiële specificaties zoals schermresolutie.
Compromissen
De HP Spectre 13 is een mooi voorbeeld van een toestel waar design zegeviert boven praktisch nut. De laptop is opnieuw beschikbaar met Core i5, 8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB. Het toestel ziet er dankzij het gebruik van koperkleurig metaal opvallend uit en weegt slechts 1,16 kg. De autonomie is echter een stuk minder: de Spectre 13 houdt het amper vijf uur uit. Dat komt door het chassis dat amper 1,04 centimeter meet op zijn dikste punt. Enkel de Acer Swift 7, die pas aangekondigd is en nog niet door mijn handen passeerde, is dunner. Zowel de Spectre (1.399 euro) als de Swift (1.299 euro) hebben uitsluitend usb type-C-poorten. Dat is niet zo praktisch maar onvermijdelijk. Klassieke usb-poorten zijn te dik en make dergelijke dunne laptops onmogelijk. Puur praktisch geniet de Spectre x360 mijn voorkeur boven de Spectre 13 en de Acer Aspire S 13 boven de Acer Swift 7, al zijn de dunnere toestellen natuurlijk mooier.
Hybride voor onderweg
Echte hybrides zijn nog lichter en draagbaarder dan de designtoestellen van een bladzijde terug. De klassieke laptops zijn soms iets handiger om te typen en bieden vooral grotere schermen dan hybrides. Een hybride doet echter vrijwel zonder compromis dienst als laptop en voegt nauwelijks extra gewicht toe aan je rugzak. De specificaties van de toestellen zijn dezelfde. Opnieuw zijn een Core i5, 8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB de norm.
Surface
De Surface Pro 4 van Microsoft is het schoolvoorbeeld van een hybride. Een exemplaar met de specificaties van ons testtoestel kost 1.450 euro. Voor dat geld krijg je een krachtige tablet met een 12,3 inchscherm, voorzien van maar liefst 2.736 x 1.824 pixels. Bij de tablet hoort de ‘type cover’: een soort schermcover die dubbel dienst doet als verrassend comfortabel toetsenbord. In combinatie met een uitklapbare stand aan het tabletdeel kan je het geheel perfect als laptop gebruiken, terwijl de Surface Pro 4 met toetsenbord minder dan een kilogram weegt.
Budgethybride
Acer heeft een goedkopere variant op de Surface met dezelfde processor, evenveel opslag maar slechts 4 GB RAM in de plaats van 8 GB. Het principe van deze Switch Alpha 12 is hetzelfde, inclusief het opzet van de toetsenbord-cover. Je betaalt slechts 999 euro voor de versie van Acer. De specificaties zijn iets lager en het gewicht ligt iets hoger met 1,25 kg.
Misschien is draagbaarheid wel de ultieme prioriteit voor jou, en mag het toestel zelfs wat slapper zijn dan bovenstaande exemplaren. In dat geval kan je naar hybrides met een Core m-processor kijken. Core m-processors moeten voor korte pieken niet onderdoen voor hun Core i-varianten, maar ze kunnen minder lang op maximale snelheid zwoegen. De dingen lopen veel minder warm, wat ze ideaal maakt voor dunne hybrides zonder ingebouwde ventilator. De Surface Pro 4 is verkrijgbaar met Core m3-processor en 4 GB aan RAM voor 1048 euro inclusief toetsenbord. Wie een uit de kluiten gewassen tablet zoekt die hij ook als lichte Windowslaptop wil gebruiken, heeft aan die specificaties genoeg.
Ultieme tabletlaptop
De ultieme hybride is misschien wel de Lenovo X1 Tablet die ik in de computerrubriek van dit magazine iets uitgebreider bespreek. 1.929 euro is extreem veel geld, maar de X1 Tablet is dan ook een geweldige partner voor onderweg.
Let bij de aanschaf van een hybride, die je geregeld als laptop wilt gebruiken, zeker op de kwaliteit van het toetsenbord. Een vaste magnetische hechting is essentieel. Verder dient het tablet-deel uitgerust te zijn met een flexibele staander zodat je het toestel in iedere positie als laptop kan gebruiken. Er zijn heel wat hybrides op de markt waar je het scherm slechts in enkele hoeken kan zetten, of waar het toetsenbord maar losjes aan het scherm plakt. Die dingen zijn onaangenaam voor langdurig gebruik als laptop.
Grafische kracht
Om een spel te spelen heb je grafische pk’s nodig en die zijn afkomstig van een grafische kaart. Dat onderdeel neemt plaats in, vraagt stroom en wekt hitte op. Laptops met een grafische kaart zijn dan ook een stuk dikker en zwaarder dan hun broertjes en zusjes op de voorgaande pagina’s.
Kleine extra
Er zijn twee soorten laptops met GPU: de exemplaren met een relatief lichte grafische kaart die wel overweg kunnen met spellen maar vooral als allroundtoestel dienen, en de laptops met een krachtige grafische kaart, gericht op gamers.
De BTO U-Book 15CL22 is een geweldige laptop in die eerste categorie. De GTX 940MX is niet gemaakt voor gamers, maar geeft de laptop toch wat extra grafische mogelijkheden voor iets lichtere of oudere spellen, of videobewerking. Doordat de grafische kaart niet extreem krachtig is, blijft de U-Book bovendien aan de dunne kant. Ik bespreek het toestel uitgebreider in de computerrubriek van deze Clickx.
Om echt te gamen mik je best op een laptop die minstens een Nvidia GTX 960 of beter aan boord heeft. Minder is niet geschikt voor recente spellen.
De Acer Aspire F5-573G-57GD kost 799 euro en heeft gelijkaardige specificaties, al is de U-Book beter afgewerkt. De Aspire E14-E5-774G-529X heeft naast een SSD een extra harde schijf aan boord. Handig, aangezien de GTX 950M zich iets meer leent tot het spelen van spellen. Zo heb je meer plaats om je games weg te zetten.
Lichte gamelaptop
Alle bovenstaande toestellen hebben echter lichte grafische kaarten, zodat ze niet overweg kunnen met moderne games op hoge instellingen. De HP Omen 17-W005NB vertegenwoordigt zowat het minimum voor wie wel aan de slag wil met de modernste spellen. Die 17 inch-laptop heeft eveneens een SSD aan boord voor snelheid, en een HDD voor massa-opslag. De Nvidia GTX 965M is echter krachtig genoeg om nieuwe games aan te kunnen. Het prijskaartje van 1.499 is typisch voor een normale gamelaptop. De MSI GE72 6QC-049BE Apache Pro is iets minder krachtig maar heeft grosso modo dezelfde capaciteiten voor 1.199 euro en is als dusdanig ook een goede keuze.
Krachtpatsers
De echte gamer wil natuurlijk de nieuwste spellen op toch op z’n minst bijna de hoogste instellingen kunnen spelen. Daarvoor heb je een nog krachtigere grafische kaart nodig, en bijgevolg ook een nog duurdere laptop.
De MSI GT62VR Dominator 6RE009 is het interessantste toestel van het moment. De GTX 1060-gpu is exact dezelfde als het exemplaar dat je in een gamedesktop zou terugvinden en de prestaties zijn dat ook. De grafische kaart komt uit de splinternieuwe 10-reeks van Nvidia, die veel meer kracht biedt voor aanzienlijk minder geld. Zoek je een gamelaptop in deze prijscategorie, ga dan zeker voor een laptop met één van de nieuwste GPU’s. Zo bestaat de Dominator van MSI ook met een GTX 1070 en zelfs een GTX 1080-GPU. Die laatste is de krachtigste grafische kaart van het moment. Heb je 2.399 euro op reserve voor een game-laptop, dan is er op het moment van dit schrijven eigenlijk geen andere keuze.