Deze cursus ligt me persoonlijk nauw aan het hart. Twee jaar geleden was ik het beu om telkens te zoeken waar al mijn filmpjes, foto’s en muziek nu echt stonden. Het éne stond online, het andere op een laptop, terwijl de iPad de muziek verborg. Hoe meer toestellen je in huis hebt, hoe sneller je het overzicht verliest. Daarnaast is het ook net zo leuk om op al die toestellen je complete collectie beschikbaar te hebben. Na veel testen kwam twee jaar geleden Plex uit als de ideale mediabibliotheek voor mij. Twee jaar later is Plex een mastodont geworden, een pletwals die elke andere mediasoftware verpulvert. Hoog tijd dat jij ook aan de slag gaat met Plex.

Twee installaties

Om de kracht van Plex te begrijpen, moet je snappen hoe Plex werkt. Enerzijds heb je de verschillende Plex-programma’s en apps die je kan installeren op een hele reeks toestellen: iOS, Android, Windows Phone, Windows, Mac OS X, Linux, Samsung Smart TV, LG Smart TV, Apple TV, Android TV, PlayStation 4, Xbox One, Roku, enzovoort. De lijst met compatibele toestellen is eindeloos, wat Plex alleen maar sterker maakt. Haast elk toestel in je bezit ondersteunt Plex, maar dat is maar deel één van de Plex-installatie.

Het belangrijkste is de Plex-server, de software die ervoor zorgt dat alle bovenstaande toestellen jouw mediabibliotheek kunnen raadplegen. Alle media staat op de server, het moederplatform voor al je bestanden. Die server kunnen twee dingen zijn: een oude computer of een NAS (netwerkopslag). Het belangrijkste van allemaal: die server moet 24 uur per dag blijven draaien, 7 dagen per week. Anders heeft Plex geen zin, want dan moet je telkens de server inschakelen voordat je iets kan kijken. Daarom is een NAS de beste oplossing, want die is altijd stand-by. Een laptop of desktop permanent inschakelen heeft een hogere energiekost, wat de aankoop van een NAS wel rechtvaardigt. De installatie van de server is het belangrijkste voor Plex. Daarom licht ik de twee installaties toe: NAS en computer.

synology

NAS-installatie

De meest interessante en beste ervaring met Plex heb je in combinatie met een NAS. Waarom? Een NAS is permanent beschikbaar, verbruikt weinig en heeft meestal twee of meer harde schijven. Hiermee ben je zeker dat je bestanden veilig worden bewaard, omdat de ene harde schijf een exacte kopie is van de andere (RAID1-opslag). Perfect voor back-ups, maar ook voor al je belangrijke media die je uiteraard niet graag kwijt wilt.

Plex op je NAS installeren kan op twee manieren. De meest eenvoudige is om naar het IP-adres van je NAS te surfen in je internetbrowser. Log in met je gegevens en ga op zoek naar de functie Toepassingen, Apps, Package Center of iets in die aard. Daar kan je alle apps terugvinden die je kan installeren. Ga op zoek naar Plex en start de installatie. Vind je geen plaats met apps? Surf naar plex.tv/downloads, klik op NAS centraal in beeld en ga op zoek naar het merk van jouw NAS bovenaan het nieuwe venster. Staat het er niet tussen? Dan is je NAS helaas niet compatibel. Staat hij er wel tussen? Goed nieuws! Klik dan op downloaden en installeer het pakket manueel op je NAS. Twijfel je welke versie van NAS je hebt? Klik dan op de link Snelle Start bij het juiste merk van je NAS. Klik op het Plex-logo in je NAS-interface. Sla de pc-installatie hieronder over en ga direct naar Media Toevoegen in deze cursus.

Pc-installatie

Wanneer je geen NAS in huis hebt, kan je de Plex-serversoftware perfect op je pc installeren. Dit mag zelfs op een oud toestel zijn, zolang het maar permanent ingeschakeld is om Plex altijd beschikbaar te hebben op elk toestel. Surf naar plex.tv/downloads, klik op Computer centraal in beeld en kies welke versie je wilt downloaden: Windows, Mac of Linux. Download en installeer het pakket op je computer en start het op na installatie. Normaal zie je nu het kleine Plex-logo in de taakbalk rechts onderaan.

Rechterklik op het kleine logo en kies Open Plex… Als alles goed is gegaan, start je internetbrowser automatisch met een lege bibliotheek. Je pc staat nu klaar om media toe te voegen aan de Plex-serversoftware. Het is belangrijk om al je bestanden op deze computer te zetten, want vanaf dit centraal punt wordt al je media voortaan verdeeld. Voorzie eventueel een extra externe harde schijf naast je computer met back-ups, zodat je nooit je mediabibliotheek verliest.

Media toevoegen

Of je nu een NAS of pc gebruikt, vanaf nu is de cursus voor iedereen hetzelfde. Wat je nu hebt is een lege bibliotheek die dringend gevuld moet worden. Om van start te gaan ga je met je muis over Bibliotheken en klik je op het +-teken. Hierna krijg je de keuze wat je graag wil toevoegen: Films, TV Series, Muziek, Foto’s of Home-video’s. Kies hier een type naar keuze, geef de bibliotheek een naam en klik op Volgende. Klik daarna naar Blader naar de media map om aan Plex te laten weten waar alle media staat. Eens je de juiste map hebt gevonden, klik je op Volgende zodat Plex kan starten met zoeken en synchroniseren.

Het is belangrijk dat je op je NAS of pc een duidelijke structuur gebruikt voor al je bestanden. Maak duidelijk een map voor video’s, foto’s, muziek, video’s van de kinderen, muziek van de ouders, etc. Je kan voor alles een aparte bibliotheek maken door telkens de desbetreffende map aan te duiden. Soms krijg je het aanbod om een Plexpass-abonnement te nemen voor meer functies, maar dat mag je negeren. Afhankelijk van de grootte van de bibliotheek kan het even duren voordat Plex alle bestanden heeft gescand. De software gaat namelijk alle bestanden synchroniseren met een gigantische online databank, om alles van mooie covers, foto’s en extra uitleg te voorzien. Je kan telkens de status van Plex bekijken onderaan de internetbrowser wanneer de software met iets bezig is.

plexpass2

Apps en software

Eens je klaar bent met de toevoeging van al je mediabestanden, kan je hiervan genieten op al je apparaten binnen je eigen thuisnetwerk. Je kan er zelfs wereldwijd van genieten, maar dan moet je de stappen in het kaderstuk volgen op deze pagina. Om de mediabibliotheek van Plex te kunnen bewonderen, moet je de desbetreffende app of software installeren. Voor Windows, Mac OS X en Linux kan je terecht op plex.tv/downloads. Daar klik je op Downloaden onder Plex Home Theater. Kies de juiste versie, en installeer het op elke computer op je thuisnetwerk waarmee je toegang wilt tot je centrale mediabibliotheek.

Plex heeft ook mobiele apps beschikbaar. Je kan gratis je bibliotheek bewonderen, maar om video’s en muziek te bekijken, moet je eenmalig 4,99 euro betalen. Verplichte kost wanneer je Plex helemaal wil omarmen. Of je neemt een Plexpass-abonnement om gratis toegang te krijgen tot de apps. Alle andere slimme toestellen kan je terugvinden onder plex.tv/downloads en klik op Downloaden centraal onderaan.

Extra functies

Op dit ogenblik geniet je van Plex overal waar je maar wil, maar het loont de moeite om toch eens kort een aantal slimme functies verder uit te diepen van de serversoftware. Ga naar je server via het icoontje op je server-pc of via je NAS. Klik op Instellingen links in de kolom, klik op Server rechts bovenaan en bij Algemeen mag je direct een account aanmaken. Wanneer je dan via plex.tv inlogt met je account, kan je vanaf overal voortaan de server opstarten om instellingen te wijzigen. Klik daarna op Bibliotheek en vink Update mijn bibliotheek automatisch aan om telkens van de meest actuele bibliotheek te genieten.

Klik daarna op Talen. Kies daar de voorkeurtaal van het geluid en van de ondertiteling. Hierdoor hoef je die niet altijd te kiezen in Plex zelf. Klik daarna rechtsboven op Gebruikers. Hier kan je andere Plex-gebruikers toevoegen, zodat jij hun bibliotheek kan bewonderen. Dit kan alleen wanneer hun Plex-opstelling ook van buiten het thuisnetwerk benaderbaar is. Zo kan je bijvoorbeeld Netflix of Spotify spelen voor je familie en vrienden wanneer je een grote muziek- of filmcollectie hebt. Klik op Apparaten om te zien welke toestellen allemaal al verbinding hebben gemaakt met je Plex-server. Om terug te keren naar het startscherm van Plex, klik je op het huisje links bovenaan. Tot slot mag je op Kanalen klikken, links op het startscherm. Hier kan je bepaalde apps toevoegen aan je Plex-account, zoals Apple Trailers, IGN of Comedy Central, gratis en voor niets. Het aanbod is beperkt, maar doe je voordeel.