Scratch

Al zijn robots nog zo populair, toch zullen niet alle kinderen geïnteresseerd zijn in de hardwarekant die er bij Lego Mindstorms of een Raspberry Pi aan te pas komt. Het zelf ontwerpen van de ultieme game kan immers net zo leuk zijn. Bij zowat alle programmeertalen wordt er echter gebruik gemaakt van Engels, wat het voor kinderen niet eenvoudig maakt om het programmeren onder de knie te krijgen. Daarom bestaat er programmeersoftware speciaal ontworpen voor kinderen, al zijn er uiteraard ook volwassenen die zich bij dergelijke software thuis voelen.
Eén van deze programmeertalen is Scratch, welke is ontworpen voor 8- tot 16-jarigen. Met Scratch kunnen kinderen animaties, verhaaltjes, spelletjes en muziek creëren. Hierdoor leert de software kinderen om creatief en logisch te denken, en samen te werken met anderen.
Via www.scratch.mit.edu kan je Scratch gratis gebruiken. Standaard zal je programma rond een grappige kat draaien, maar je kan eveneens eigen beelden uploaden of het uiterlijk van het dier aanpassen. Het programmeren zelf gebeurt met bouwblokken die je volgens een flowchartprincipe onder en naast elkaar dient te plaatsen.