Kodu

Nog een programmeertaal voor kinderen is Kodu Game Lab. Dit programma is onderdeel van Microsoft FuseLabs en is eveneens gratis verkrijgbaar.
In Kodu kunnen kinderen op een eenvoudige manier een eigen wereld met heuvels, meren, bomen en personages creëren. Deze personages kunnen geprogrammeerd worden met behulp van een ‘when-do’-principe. Uit een menu kan je een gebeurtenis kiezen, die visueel en tekstueel wordt beschreven. Daarna kan je kiezen wat je personage moet doen wanneer deze gebeurtenis zich voordoet. Zo kan je bijvoorbeeld je personage naar een appel laten bewegen, wanneer het de appel in zicht krijgt.
Met behulp van Kodu Game Lab kan je spellen creëren die visuele pareltjes zijn. Eenmaal je het programmeergedeelte onder de knie hebt, is het overigens niet moeilijk om erg complexe levels te maken. Jammer genoeg laat het programma niet toe om achteraf de code die je hebt gecreëerd te bekijken. Moest Microsoft deze optie toevoegen aan Kodu Game Lab, dan zouden kinderen nog meer kunnen leren van het programma.