Bednet

Niet alleen leerlingen in het reguliere onderwijs, maar ook zieke kinderen kunnen genieten van de voordelen van technologie. Er zijn namelijk projecten tot stand gekomen om het isolement van zieke kinderen te doorbreken. “Kathy Lindekens, de oprichtster van Bednet, merkte dat kankerpatiëntjes erg geïsoleerd geraakten. Om het voor deze zieke kinderen mogelijk te maken lessen bij te wonen via het internet richtte ze Bednet vzw op,” zegt Els Janssens, de directeur van het Vlaamse Bednet.
Bednet maakt gebruik van een laptop voor het kind en een camerasysteem dat in de klas geplaatst kan worden. De communicatie verloopt via standaard videoconferentiesoftware, waaraan aanpassingen op maat van het kind en de klas werden gemaakt. Om van Bednet gebruik te mogen maken, dien je les te volgen in een Nederlandstalige school. Kinderen die in Wallonië naar school gaan, kunnen bij Take Off terecht.
In 2014 heeft het Vlaamse Parlement besloten om van synchroon internetonderwijs een recht te maken voor kinderen die langdurig ziek zijn. Door de steun van de Vlaamse Overheid bestaan er sinds vorig schooljaar 350 systemen die door zieke kinderen gebruikt kunnen worden. Dit schooljaar zal dit aantal worden opgetrokken naar 600 Bednet-systemen.