Je kunt van een mobiele app natuurlijk niet de diepgang van een krachtpatser als Adobe Photoshop verwachten, maar op een smartphone of tablet zit daar wellicht ook niemand op te wachten – en al zeker niet voor een prijs die, naargelang het beoogde apparaat, schommelt tussen 4,49 en 8,99 euro. Gezien fotobewerking van het ernstigere type mij op het pietepeuterige scherm van een smartphone niet bepaald weet te bekoren, ging ik zelf maar voor de ‘duurste’ variant, bedoeld voor een iPad. En het moet gezegd: op mijn iPad Air met Retina-scherm was Photoshop Touch best wel een eyecatcher!

STAP 1 / Project starten

Ik ga er maar meteen van uit dat je de app intussen ook al op je eigen apparaat hebt geïnstalleerd. Tik het pictogram van PS Touch aan en kies Intro. Je kunt nu twee wegen bewandelen. Ofwel start je een tutorial op, ofwel begin je meteen aan je eigen project. Ik tik in elk geval Begin a Project aan en haal de gewenste foto’s op. Dat zijn er voor mijn project twee: eentje met een wandelend paartje (op een weinig aantrekkelijke achtergrond) en een met een paradijselijk strand. De bedoeling is natuurlijk het koppel in idyllischere sferen te brengen.

 

STAP 2 / Fotolaag toevoegen

Je zal merken dat Photoshop Touch je uit diverse bronnen voor je foto’s laat putten. Dat kunnen bijvoorbeeld lokale foto’s zijn (zoals Albums, Events, Mijn fotostream en Filmrol), maar net zo goed ergens uit de cloud (zoals Google of Facebook). Of je schiet meteen zelf een leuk plaatje. Selecteer bij voorkeur eerst de achtergrondfoto en voeg die toe met Add. Rechtsonder tik je nu het Plus-knopje aan in het lagenpaneel (rechtsonder) en kies Photo Layer, waarna je de voorgrondfoto toevoegt.

 

STAP 3 / Achtergrond selecteren (1)

Tik nu in het lagenpaneel de voorgrondfoto aan (het plaatje krijgt nu een wit kader mee) en schuif je wijsvinger en duim van elkaar zodanig dat je op de voorgrond inzoomt. Nu is het de bedoeling dat ik de oude achtergrond van dat paartje verwijder. Is de achtergrond min of meer egaal ingekleurd, dan kun je het met de toverstaf proberen. Dat gaat als volgt: houd de vinger op het bovenste vakje in het linkerpaneel en kies Magic Wand Tool. Tik Tolerance aan en begin met een tolerantiewaarde van bijvoorbeeld 50%. Tik nu ergens (een egaal vlak in) de achtergrond aan. Als alles goed is, wordt nu alleen (een deel van) de achtergrond geselecteerd.

 

STAP 4 / Achtergrond selecteren (2)

Is de voorgrond te grillig of bevat de achtergrond te veel tinten, dan wordt het lastig om met de toverstaf te werken. In dat geval schakel je beter over op een andere selectiemethode: de Scribble Selection Tool (die zich naast de Magic Wand Tool bevindt). Zoom voldoende in op je voorgrond, tik Keep in aan en volg met de vinger zo nauwkeurig mogelijk de (binnen)contouren van de voorgrond, alias het paartje (groene lijn). Daarna tik je Remove aan en doe je hetzelfde met de buitencontouren (rode lijn). Wanneer je loslaat, wordt op basis van die contouren een selectie gemaakt. Die kun je uiteraard nog verder verfijnen, bijvoorbeeld door nogmaals met Keep en Remove te werken en nauwkeuriger af te bakenen.

 

STAP 5 / Voorgrond optimaliseren

Ik ga er alvast van uit dat je (intussen ‘verdwenen’) achtergrond nog is geselecteerd. Zorg er vervolgens voor dat je voorgrond is geselecteerd. Desnoods open je daarvoor het selectiemenu in de bovenste balk en kies je Inverse. Over naar het pictogram met de twee gekruiste pijlen. Zodra je dat aantikt, verschijnt een frame rond je voorgrondselectie, waarmee je die nog verder kunt schalen en roteren. Ben je daarmee klaar, tik dan het blauwe vinkje aan. Dat ziet er al beter uit, toch?

 

STAP 6 / Effecten toepassen

Nu kun je uiteraard nog allerlei effecten toepassen. Laat bijvoorbeeld de voorgrond geselecteerd – desnoods schakel je snel om via Inverse – en tik het Adjustments-pictogram (met de twee schuifbalkjes) aan. Kies hier de gewenste aanpassing en stel de optimale waarden door middel van de schuifbalk(en) in. Zo kun je hier je voorgrond bijvoorbeeld feller inkleuren, zwart-wit maken, ruis verminderen, de kleur in balans brengen, enzovoort.

 

STAP 7 / Tekst toevoegen

Misschien vind je het leuk een om bijschrift aan die foto toe te voegen. Wil je die tekst tussen de voor- en achtergrondafbeelding plaatsen, selecteer dan eerst de achtergrond in het lagenpaneel. Verkies je de tekst helemaal op de voorgrond, laat de voorgrondafbeelding dan geselecteerd. Vervolgens open je het &-menu en kies je hier Text. Er verschijnt een tekstvak op je foto dat je via vingerbewegingen kunt schalen, roteren en schuintrekken. Tik het tekstvak (linksonder) aan om je eigen tekst in te voeren. De tekst ziet er goed uit? Tik dan snel het vinkje aan.

 

STAP 8 / Project bewaren en delen

Je compilatie is af en dus wordt het de hoogste tijd om je project te bewaren. Dat doe je via de pijlknop helemaal links bovenaan. Vervolgens tik je Save aan. Houd je vinger even op deze ‘titel’ en vul zelf een gepast alternatief in. Bevestig met Done. Wil je alsnog verder werken aan dit project, dan hoef je je vinger maar even op de bijbehorende miniatuurafbeelding te houden. In dit startscherm tref je bovenaan nog een aantal knoppen aan, onder meer een knop (met pijltje) waarmee je je meesterwerk kunt bewaren (Save to Camera Roll, Copy to iTunes of Upload to Creative Cloud) of delen. Voor dit laatste kies je Share, tik je je project aan en stel je het formaat in (JPEG, PNG, PSDX of PSD). Bevestig met OK en selecteer de gewenste service, zoals AirDrop, Mail of Google DriveVeel plezier met Photoshop Touch!