Windows heeft weliswaar een eigen zoekfunctie, maar dat maakt de installatie van InSight Desktop Search niet overbodig. Deze speurneus is namelijk niet alleen razendsnel, hij pakt ook uit met een paar mooie extra’s.

Na de installatie geef je eerst aan welke schijven de tool moet indexeren. Deze indexering neemt doorgaans niet zoveel tijd in beslag. Dat komt omdat het programma alleen de bestandsnamen en de metadata van specifieke bestandstypes mee in rekening neemt (met name mp3, wma, jpeg, exif, exe en Office-documenten; ondersteuning voor onder meer pdf en tiff is op komst). Je kunt overigens ook binnen Outlook-mappen laten zoeken.

Standaard dient de tool zich aan in de vorm van een klokje op je bureaublad: beweeg je hier met de muispijl over, dan verschijnt een zoekveld. Hier kan je je zoektermen kwijt, en het moet gezegd: de resultaten verschijnen bijna ogenblikkelijk.

[download_file]

Muziek meteen afspelen
Leuk detail: staan er muzieknummers in de resultatenlijst, dan volstaat het de muispijl even boven zo’n nummer te houden om het door een ingebouwde mediaspeler te laten afspelen. Het is ook mogelijk de resultatenlijst verder af te bakenen door het invoeren van een secundaire zoekterm (subsearch).

Rechtstreeks zoeken binnen Wikipedia vanuit het programma kan eveneens, maar jammer genoeg blijft de speurtocht dan wel tot de Engelstalige versie van Wikipedia beperkt.

Snelstarter
InSight Desktop Search dubbelt ten slotte als een soort snelstarter: wanneer je een snelkoppeling naar het programmamenu versleept of een webadres intikt, creëert de tool automatisch een link. Die link aanklikken volstaat dan om voortaan het bijhorende programma of de achterliggende webpagina op te starten.

External links

InSight