Na een hetze vorig jaar over ontploffende batterijen voor Nokia-telefoons, begint de Finse fabrikant met een campagne om namaakproducten te herkennen. Online of via een SMS kunnen consumenten controleren of ze moeten vrezen voor verbrande oren.

Onder de naam Original Nokia Battery Labeling Program schuilen een aantal maatregelen die de consumenten moeten behoeden voor mogelijk onveilige namaakbatterijen. In het verleden waren sommige valse batterijen zodanig slecht afgewerkt, dat ze ontploften. Verschillende mensen liepen daarbij brandwonden op.

De namaakbatterijen zijn doorgaans nauwelijks te onderscheiden van echte. Nokia zal daarom alle nieuwe batterijen voorzien van een moeilijk na te maken hologramlabel. Een bijhorende 20-cijferige code onder een kraszone moet consumenten bijkomende garanties bieden over de herkomst. De code kan online of via SMS gecontroleerd worden.

Het probleem van nauwelijks van de echte te onderscheiden batterijen bracht Nokia vorig jaar in de problemen. Na een reeks incidenten stuurde Test Aankoop in oktober van 2003 een waarschuwing over ontploffende Nokia-batterijen de wereld in. Achteraf bleken de testers van de consumentenorganisatie misleid door zeer goed nagemaakte batterijen. Nokia kondigde toen aan dat er een betere samenwerking kwam met douanediensten om valse batterijen aan de grens tegen te houden.

External links

Nokia