Facebook laat weten dat het zes gevaarlijke applicaties op zijn site heeft geblokkeerd. Ze stalen logingegevens van gebruikers en verstuurden spam. Slechts enkele uren later doken alweer nieuwe toepassingen op. De virusapplicaties zijn ontdekt door Rik Ferguson van Trend Micro.

Slachtoffers kregen meldingen dat iemand had gereageerd op hun post op Facebook. De meldingen bevatten links naar een phishingsite, waar de gebruikers moesten inloggen.

Zo gaven ze hun wachtwoord prijs, waarna een van de applicaties werd geïnstalleerd. Die zorgde op zijn beurt voor spamberichten bij de vrienden van het slachtoffer.

Nieuwe bedreigingen
Ferguson is ook de ontdekker van de vijf nieuwe gevaarlijke applicaties die alweer zijn opgedoken op Facebook. Tegenover CNet laat de netwerksite weten dat het de toepassingen zal onderzoeken en indien nodig eveneens zal blokkeren. Het gaat om de applicaties ‘Friends’, Friends Gifts’, ‘Matching’, ‘Pok’ en ‘Your Photo’.

"Deze nieuwe gevaarlijke applicaties hebben dezelfde vorm als hun voorgangers, maar gebruiken andere icoontjes en iets geloofwaardiger meldingen voor je vrienden", licht Ferguson toe. 

Tegelijk verschijnen ook zinloze meldingen op het profiel van de gebruiker, in een poging het slachtoffer en anderen ervan te overtuigen om nog meer malafide applicaties te gebruiken.